Видински учител обикаля света пеша преди повече от век



Преди повече от век един видински учител изоставя класната стая и тръгва да изследва света. Нищожните средства, с които разполага, не му позволяват да се качи на параход. Ала безпаричието не успява да сломи непоколебимия му дух – той взема със себе си скромен багаж и се отправя на околосветско пътешествие... пеша.

Кой е авантюристът, дръзнал скоро след освобождението на своето отечество от османско владичество да последва безразсъдната си мечта, засега остава в тайна. Видинският краевед Рачо Миланов обаче е решен да разплете докрай тази изумителна история, на която се натъква, търсейки информация за фейсбук страницата си “Старият Видин”.

Той открива повече за тази история, ровейки се в международни сайтове за картички, които се предлагат в различни аукциони – разказва журналистката Ирена Данаилова, също въвлечена в работата с архивите. – И попада на картичка от 1907 г. с подписа на учителя. На нея той пише, че целта му е да обиколи света за 12 години – от 1903 до 1915 г. На друга картичка от френски колекционерски сайт пък той записва, че пътешествието му ще приключи през 1913 г. Тези картички той не е адресирал до отделна личност, а ги е оставял в различните страни. Наистина тази история звучи като фантастика и вероятно това е първият българин, тръгнал да обикаля света, при това без пари.

Картичката от 1907 г. изобразява пътешественика в компанията на двама мъже. От фотографията ни гледа представителен мъж с дълга брада и високи ботуши, опрял се с дясната си ръка на дълга тояга, а в лявата стискащ книга. На гърба й той разкрива намерението си да обиколи света – на английски, немски, френски и италиански език. Единствената цел на моето пътешествие е да изучавам природата, както и порядките и обичаите на обитателите на страните, през които преминавам. Предприех това пътешествие без пари, разчитайки единствено на помощта на почтени хора. Тази картичка с моя портрет ще служи за спомен от моето посещение във вашата страна. 1903. Моето пътешествие ще приключи през 1915 г., пише той, подписвайки се Х. Ж. М. Николов, учител във Видин, България.

Авантюрата на българина достига чак до американския вестник “Вашингтон таймс”, който през 1908 г. публикува материал с негова снимка. Очевидно учителят е получил солидно образование и е владеел чужди езици – къде обаче е получил знанията, по какво е преподавал, кой е подхранил мечтата му да обходи света?

До този момент въпросите остават без отговор – отговаря Ирена Данаилова. – Засега не успяваме да открием името му във видинските архиви, нито пък негови роднини. Все пак той се е подписвал “учител във Видин”, а през 1903 г. в района не са били чак толкова много учителите. Просто трябва да продължим издирването и може би рано или късно ще разкрием мистерията.

Заобиколен от свидетелства за древната история на своя град – тук римляните надграждат антично селище и го кръщават Бонония (хубава крепост), тук се простира Видинското царство, тук Османската империя създава важен администативен и икономически център – заедно с Дунава, чиито води могат да те пренесат в сърцето на цивилизацията, всичко това вероятно е окрилявало пионерския дух на учителя-пътешественик.



Хиляда и деветстотната година Видин е врата към Европа – тук спират всички кораби от Виена, тук живеят високообразовани хора, полагащи основите на следосвобожденска България
– разказва още Ирена Данаилова. – Видин е и градът, който не само дава първия български екзарх – Антим I, но и множество известни личности в този период. Така че напълно е възможно подемът на новата държава да го подтиква да предприеме подобно пътешествие. Още повече че градът по това време е посещаван от световни личности, а някои от тях, предимно евреи, се заселват във Видин.



Х. Ж. М. Николов прекосява 62 хил. км. в Европа и Африка за 3 години и 9 месеца. Дали с това той завършва околосветската си обиколка и се завръща в родния град или продължава да странства из непознати земи? Може би някой ден архивите ще разбулят мистерията, но и днес е ясно, че всеобщото опиянение от свободата на отечеството му е дала криле, с които да отлети към непознати хоризонти и още по-далечни ширини.

Снимки: БТА и @OldVidin

Още от категорията

Св. св. Кирил и Методий – съпокровители на Европа

Малцина знаят, че с апостолическо послание „За безпримерно достойнство” (Egregiae Virtutis) от 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II обявява светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. За папата двамата славяноапостоли са мост между Изтока и Запада, допринесли значително както за културното израстване на Стария континент, така и за..

обновено на 24.05.20 в 10:21

Празникът Възкресение ни връща вярата и надеждата за един по-добър свят

Великден е! Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници. Той се възприема като най-великото събитие в историята на човешкия род. На този ден се празнува възкръсването на Божия син от света на мъртвите. Той изкупил със смъртта Си греховете на човечеството, а с възкресението Си дал надежда..

обновено на 19.04.20 в 15:46

Отец Владимир Дойчев: Спасителят иска да види грешници, които желаят да се променят

Времето край Рождество Христово, когато блесват елхите в домовете ни и се изпълваме със светлина, насищаме с очакването за най-много чудеса. Но в еуфорията на празника като че ли забравяме за единственото и най-истинско чудо – Раждането на Спасителя. Покрай тази суетня около празника – обикалянето за подаръци,..

публикувано на 25.12.18 в 08:00

Образът на Васил Левски не престава да ни изненадва и вълнува

Откритието на млад уредник от музея в Карлово преди броени дни предизвика истинска сензация за широката общественост и за изследователите на живота и делото на Васил Левски. Името му е Виктор Комбов, който по време на кратката си научна командировка до Държавния архив в Истанбул попада на непозната за българските изследователи снимка на..

публикувано на 11.12.18 в 11:34

Храм-паметникът „Св. Андрей Първозвани” в София пази паметта на опълченците на България

Тя е единствената не само в София, но и в Софийска епархия, започва разказа си за черквата „Св. Андрей Първозвани“ отец Стилиян Табаков, който служи в нея. Много малко са епархиите в Българската православна църква, в които има храмове с името на Свети Андрей. А този специално е свързан с паметта на загиналите за свободата на България опълченци,..

публикувано на 30.11.18 в 13:24

Една военноморска легенда продължава своя живот

Последната българска бойна подводница „Слава“ има  шанс да се превърне в музей на подводния флот. Вече седем години тя стои на  пристанището във Варна и чака да бъде решена съдбата ѝ. С течение на времето шансът подводницата да потъне в морето от отпадъци става все по-осезаем. Като спасителен пояс се явява предложението от фондация „Белославско стъкло“,..

публикувано на 29.11.18 в 09:00
Днешната църква „Св. Климент и Пантелеймон“ в Охрид, в която се съхраняват мощите на Св. Климент Охридски

Свети Климент – книжовникът, посветил се на християнизацията и просветата на българите

Св. Климент е български просветител, духовник и книжовник, последовател на Светите братя Кирил и Методий, на когото Българската православна църква отдава почит на 25 ноември. Според авторите на Пространното житие (Българска легенда) – охридския архиепископ Теофилакт и Краткото житие (Охридска легенда) – архиепископ Димитрий Хоматиан, този..

публикувано на 25.11.18 в 08:00