Юлиян Попов: Енергийната икономика се преобърна, затова са трудни правилата срещу замърсяването

| обновено на 08.12.18 в 13:09
Снимка: БГНЕС

Правителствата са част от проблема, но и част от решението, но те сами не могат да решат проблема със замърсяването от въгледобивната индустрия, защото става дума за много сериозни икономически механизми, които движат енергетиката в определени посоки. Това каза Юлиян Попов – политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация и ексминистър на околната среда, за „Събота 150“ на програма Хоризонт“.

Той обясни, че през последните 5 години енергийната икономика се обърна с главата надолу. „Ядрената и въглищната енергетика бяха евтини, а сега са много скъпи. Вятърната и соларната, които бяха много скъпи, сега са много евтини“.

Заради което политическите механизми и икономически анализи не са се нагласили към това преобръщане.

Според Попов Парижкото споразумение дава определени цели и насоки, но правилата за прилагането им, които се обсъждат на конференцията на ООН за климата в Катовице, все още не са изяснени.

„Важно е затягането на целите, защото целите за парниковите газове, както бяха заявени от отделните държави в Париж, не са достатъчни за постигане на целите от Париж“, каза той и посочи, че споразумението предвижда периодичен преглед на целите.

Но различните страни имат различно отношение към споразумението, както и стратегии за излизане от най-замърсяващите индустрии, като въглищата са основен проблем.

„ЕС има една позиция по отношение на въглищата…, но има европейски стратегии и национални стратегии, като някои национални стратегии са по-амбициозни от европейските“, обясни Попов, като посочи Великобритания и Холандия, които поемат собствени ангажименти за затваряне на ТЕЦ на въглища.

ЕС няма изискване за затваряне на въглищните централи, като целите са по отношение на емисии, енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Но тези ангажименти не са разбити по държави в ЕС, както бяха по-рано. По време на Българското европредседателство на съюза бяха постигнати договорености за ефективността, за ВЕИ, но не и коя страна с колко ще намали, разясни Попов

„И Полша и България казват, на нас ни е много трудно, ние ще продължим да горим въглища, няма да затворим тази индустрия, защото тя е въпрос на национална сигурност, на енергийна сигурност, на десетки хиляди, в случая с Полша, стотици хиляди работни места. В същото време Полша развива много интензивна стратегия за офшорна вятърна енергия за диверсификация на газовите си доставки. С това те ще създадат газов пазар. И много наблягат на енергийната ефективност“, каза той.

„България казва ние няма да затворим нищо. Но в същото време ние виждаме, че определени въглищни централи ще бъдат сериозно заплашени от фалит“, добави той.

Според експертът липсата на избистрена политическа позиция не бива да притеснява. „Оптимист съм, че в рамките на година-две ще бъде намерена политическа позиция, която ще бъде заявена“.

От гледна точка на климатичните промени и вредните емисии атомната енергия не е зло, а решение, каза Попов, но посочи, че от икономическа гледна точка нещата стоят по съвсем различен начин.

Чуйте разговора с експерта в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24