Социологът Тодор Галев:

Българите вече са по-грамотни да участват в електронно преброяване и електронно гласуване

Има регионална специфика в най-търсените думи в Google през 2018-а

Снимка: БГНЕС

Достъпът до интернет в България през 2018 година вече обхваща 72% от домакинствата. Това предполага и нарастване на хората с умения да използват електронното преброяване или електронното гласуване. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" социологът Тодор Галев. Електронното гласуване според него е по-лесно от електронното преброяване и затова би имало "доста голям успех". 

Все още ползването на интернет в България продължава да бъде движено от търсенето на информация за забавления, отбеляза социологът:

"Със съжаление трябва да отбележим, че все още предлагането на публични услуги е много ниско. Затова няма защо да се учудваме, че едва по-малко от 10%, тоест един на десет души е ползвал някаква публична услуга от публична институция онлайн".

Според националната статистика мъжете продължават да са по-активни в интернет от жените. "Това винаги е било така. Във всички страни е така. Просто мъжете имат по-силно предпочитание към наука и технологии като цяло, съответно и ползване на интернет като част от технологичната сфера", коментира Тодор Галев. 

Статистиката  на Гугъл - България за 2018 година откроява като най-търсени за годината Истанбулската  конвенция, защитата на личните данни, Световното първенство по футбол и... школо.

Тодор Галев свързва търсенето на думата "школо" не точно с търсене на образователна институция, а по-скоро с големия брой съществуващи у нас онлайн проекти, които съдържат ключовата дума “школо“ в заглавието си – образователни уебсайтове и сайтове на неправителствени организации. Като резултати излизат и много индивидуални проекти на ученици.

Около Истанбулската конвенция имаше голям публичен дебат, на чувствителна тема – за социалната определеност на пола. Тя бе непозната за българите, с провокативно име, въпреки че чисто юридически името ѝ не е такова, Така Галев тълкува големия интерес към конвенцията, отчитан от световната търсачка. 

За съпоставка – в Европа най-търсени през отминаващата година са били думите Брекзит и Русия, припомни социологът. 

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24