Бъдеще за Европа, в която по-малко означава повече

По-строги правила за производство, потребление и рециклиране поискаха евродепутатите и настояха още през тази година ЕК да представи ново законодателство, което да осигури трансформирането на сега действащия линеен икономически модел в кръгов. т.е да променим начина, по който произвеждаме, консумираме и рециклираме. Целта е по-ефективно използване на суровините, удължаване жизнения цикъл на продуктите, повторното използване на съставните им части и намаляване на отпадъците. В крайна сметка постигането на една по-чиста Европа. В момента 90 % от продуктите се използват веднъж или два пъти преди да бъдат изхвърлени подчерта докладчикът и холандски депутат от "Обнови Европа" Ян Хойтема пред своите колеги. „Ако продължаваме така през 2050-та година ще имаме нужда от още три планети като нашата.“, добави още Хойтема и настоя за ясни критерии за рециклиране.

Когато проектираме един продукт трябва да мислим за това как той може да бъде рециклиран. Има много примери за продукти, които не могат да бъдат рециклирани в края на жизнения си цикъл именно заради наличието на слоеве, които не подлежат на преработка. Освен това първичните продукти са много по евтини от рециклираните. По тази причина петролът например е предпочитан при производството на пластмаса вместо други екосъобразни суровини. За това трябва да се създаде истински пазар за рециклираните материали. Един от начините е да се стимулира търсене чрез възлагането на обществените поръчки. При тях трябва да се има предвид не само предлаганата цена, но и използването на рециклирани суровини. Трябва да се създадат и данъчни стимули за използването им.

Към това френският евродепутат Агнес Еврен от ЕНП предложи да бъде въведено изискването за минимално рециклирано съдържание в определени продукти и тяхното ясно етикетиране. Иначе казано, за да бъде успешна тази трансформация в нея трябва да участват както производители, така и потребители.

А крайната цел нидерландският й колега Мохамед Шахим от "Прогресивния алианс на социалисти и демократи" обобщи така: да направим повече, като губим по-малко. Кауза възможна по думите му чрез задължителни изисквания при проектирането на продуктите. За холандския евродепутат Сара Матийо от групата на "Зелените" това означава създаването на по-добри продукти, които могат да бъдат ремонтирани и струват по-малко за хората и планетата.

Европейският съюз произвежда над 2 милиарда и 500 милиона тона отпадъци годишно. Сред най-големите замърсители, които разходват и най-много ресурси за производство са секторите електроника, пластмаса и текстил.

"Пропиляваме ресурсите си", алармира Линеа Лидел от "Обнови Европа". "Като потребители ние изхвърляме дънките и телевизорите си, вместо да ги поправяме. Същото правят производители и търговци. Само в Дания всяка година се изгарят до 700 тона непродадено облекло. Това са стоки, за чието производство вече сме използвали естествени материали, вода и енергия, а те се оказват боклук! Ето защо предложих да направим незаконно унищожаването на неизползвани стоки.

В тази връзка комисар Виргиниус Синкевичус уточни, че предстои изработването на цялостна стратегия по отношение на текстила с участието на всички засегнати страни както в Европа така и извън нея.

Ние се обръщаме към текстилния сектор поради стратегическото му положение в икономиката на ЕС и голямото въздействие върху околната среда. В условията на ковид това е един от секторите, който предлага възможност за възстановяване, тъй като е ключов в много страни, силно засегнати от пандемията. Текстилът е сред продуктите, които използвата най-много първични суровини и в същото време много малка част от него бива рециклирана.

Трябваше да сложим ясен край на депото като най-замърсяващото изгаряне на отпадъци с определена дата, призова и Хилдегард Бентеле от ЕНП и изрази съжаление, че в много европейски държави голям процент от ежедневния боклук на домакинствата се изхвърля, съхранява несортиран и се трупа въпреки че отдавна съществуват системи за разделяне, рециклиране и компостиране както и възможност за термично, механично или биологично оползотворяване.

Ключовият проблем обаче се нарича свръхпотребление.В тази връзка Мик Уолъс, от Левицата изрази безпокойството си, че въпреки наличието на добри намерения, и планът на Комисията, и докладът залагат ръст на БВП, а той зависи от ръста на произведените и потребявани стоки всяка година, което означава разходване на повече ресурси. Целта на икономиките трябва да бъде да задоволят основните нужди и благосъстоянието на хората, но в рамките на планетарните граници, независимо дали икономиката расте или не, подчерта Уолъс.

Използваме ресурси, сякаш имаме почти три планети. Така че трябва да намалим консумацията си с две трети!, категорична бе Маргрете Оукън от групата на "Зелените". По думите й Европа трябва да се откаже от преследването на безкраен икономически растеж, при това като се избегне безработица.

Според Юте Гутеланд от Прогресивния алианс на социалисти и демократи такава опасност не съществува, нещо повече отделянето на икономическия си растеж от използването на ресурси може да генерира 700 000 нови работни места в кръговата икономика до 2030 г.

Репортажът на Кремена Иванова можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Гласът на българите се чува в Европа

Излъчено на 18.01.2022 г. в „Хоризонт до обед“ с водещ Валерия Николова И БНР ви дава възможност да повлияете на посоката, в която ще се развива Европейският съюз в следващите десетилетия, благодарение на инициативата "Конференция за бъдещето на Европа" , която вече 9-ти месец в дигиталното пространство събира идеите на европейците за..

публикувано на 06.07.22 в 17:55
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Важно е отношението на българските граждани към европейския проект

Каква година изпраща Бюрото на ЕП в България и какви са предизвикателствата пред отразяването на българската гледна точка в политиката на ЕС и в рамките на парламента? „Отива си една, изпълнена със събития година…“ , каза пред БНР Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България. „Опитахме се да представим на българската публика, на..

публикувано на 06.07.22 в 17:50
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза

"Как гражданите на Европа виждат бъдещето на Европейския съюз“ е темата, която днес, в Деня на Европа , ще бъде във фокуса на заключителната конференция за бъдещето на Европа. За първи път в историята на Европейския съюз с конференцията се дава възможност на гражданите да формулират своите желания за това как да функционира Европейският..

обновено на 06.07.22 в 17:50

Решенията за разширяването на ЕС да се вземат с единодушие, предлага Конференцията за бъдещето на Европа

Решенията за разширяването на ЕС да продължат да се вземат с единодушие - това е едно от предложенията, които участниците в Конференцията за бъдещето на Европа предлагат на приключващото утре заседание на 4-ия граждански панел "Ролята на ЕС в света" и "Миграция", който се провежда в Маастрихт.  Предложенията са били на българските..

публикувано на 06.07.22 в 17:40
Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София

Конференцията за бъдещето на Европа търси идеите на обикновените хора как да се развива ЕС

През 2021 година Европа даде начало на нов амбициозен проект - Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще. Това може да става в специално изработена многоезична цифрова платформа, където всеки има..

обновено на 06.07.22 в 17:38

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 06.07.22 в 17:35

България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в съюза

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес. България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 06.07.22 в 17:25
Ги Верхофстат говори пред Европарламента в Страсбург

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС, най-вече в частта за налагане на вето от една страна-членка, по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Това искане бе заложено на приключилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа, на която гражданите обобщиха вижданията си за по-добро функциониране на ЕС. "Войната в..

публикувано на 06.07.22 в 17:20