Младите хора в диалога за бъдещето на Европа

Снимка: Мариана Гомилева

По време на "Европейската седмица на регионите и градовете" в Брюксел, в средата на октомври тази година, президентът на Европейския младежки форум Селия Маркула даде ясен сигнал, че очакванията на младата общност са за реални действия, след големи форуми и конференции:


"Аз наистина искам да видя местните управляващи и тези, които взимат реалните решения, да подхождат към предписанията на Европейската комисия сериозно и дори да ги разширяват, издигайки ги на едно ново ниво, дори и след приключването на Конференцията за регионите, а не само докато тя тече. Целта ни е да се види, че младото поколение се чува не само когато се обсъждат дежурни теми, защото има много други, които също бележат живота ни. Така че, това е което желая от вас, които работите за градовете и регионите - да направите така, че да се вслушате в проблемите ни на най-малкото местно ниво. Защото до момента, като че ли столиците на европейските градове са предимно тези, които взимат мненията на младите хора насериозно. Това са основните решения, които искаме да видим в целия процес. Разбира се, конференцията не може да бъде без конкретни последици - както казах, искам да видя уверение, че институциите наистина се опитват да се включат в процеса на търсене на подем. Ние използваме Младежкия форум, за да видим някои решения по отношение на образованието и най-вече на преминаването от образователната система към започването на работа. Искаме и социални системи, които не дискриминират младите хора, само защото са млади или са в някаква незряла житейска ситуация, както се случва в момента. Също така искаме да знаем, че младежите могат да участват пълноправно в обществото ни, като например се намали възрастта на правото за работа на 16 години. Ние наистина бихме желали да се вслушат в нашите групи, както във всички останали. Така че, вместо да се превръщаме в това Изгубено поколение, в което сме на път да станем, да имаме възможността да кажем, че настояваме за повече усилия за зачитане на правата на младите хора. Защото без фокусирането върху младежта, никога не бихме могли да имаме в действителност едно по-силно и по-издръжливо свързано европейско общество."


Европейският комисар по кохезионната политика и реформите Елиза Ферейра наблегна на необходимостта да бъдат чути младите хора в Европа, за да се излезе бързо от кризата, защото от тяхната реализация зависи общия европейски растеж. Тя уточни, че предстоящата 2022 година ще бъде година на техния глас:


"Ние имаме огромен шанс пред себе си. Той не е просто една възможност, не ме разбирайте погрешно, той е по-скоро предизвикателство. Предизвикателство да работим по различен начин - "по-зелено", съобразявайки се с климатичните промени и да се справяме използвайки повече дигитална среда. Моля, разберете, че кохезионната териториална политика е жизненоважна за едно по-устойчиво бъдеще. Това означава да се ангажираме на местно ниво, да комбинираме подпомагането на най-явните и важни с най-обикновените нужди, да се вслушаме в гласа на гражданите си и да дадем специално място на нашата младеж. Това е причината, поради която Председателя на Европейската комисия обяви, че следващата 2022 година ще бъде "Година на младите хора". Говорим за следващото поколение и най-лошото нещо, което може да се случи на една територия е когато младите хора напускат и след това регионът се срива, защото остават само възрастни хора в него, които се пазят от всичко и от всеки. Затова, всички да се замислят, да дадат работа, но точната работа, да квалифицират младите хора - това е в центърът на нашия работен план. И то не може да бъде изолирано по територии, за да не дисбалансираме общия си растеж. Само по такъв начин, ще постигнем устойчиво бъдеще за всеки един от нас. Ние преживяваме исторически момент, в който трябва да обединим заедно своите планове и своята визия за бъдещето и да я накараме да работи, защото инструментите са налице. Мисля, че наистина е време и е привилегия да сме свързани всички в обща мрежа, така че да можем да се учим едни от други и да се развиваме заедно."


В България, а и в Европейския съюз трябва да се обърне повече внимание на индустриалната революция казва Борис Недялков, председател на сдружение "Бокая", организация работеща за младите хора във Видин:


"Индустрия 4.0", която всички знаем, че е автоматизация на традиционните производствени индустриални практики, които правят машините да си комуникират с машини. Това автоматично води до необходимост младите хора в Европа да се преориентират към професии като програмиране, защото тези машини имат нужда от поддръжка и от настройка, дори изработка на софтуери и други неща."


Във Видин няма условия, както и политика, свързана с автоматизацията и инициативата "Индустрия 4.0", която отразява съвременните тенденции, казва Борис Недялков:


"На национално ниво имаме доста специалисти, които работят и ни дават много добри решения и съответно допринасят за тази индустрия, а на европейско ниво сме свидетели на това как младите хора от Европа мигрират или за Щатите или за Австралия. Като заключение ще кажа, чуе Европа малко прилича на Видин в момента от гледна точка на това, че всички гледат да емигрират към местата, които са по-добре платени и същото нещо наблюдаваме и във Видин, тъй като няма добри условия за млад човек да просперира, да има своето кариерно развитие."


Според Борис Недялков на локално ниво във Видин има почва да се работи за налагането на професии като IT и програмиране. Нужно е и Европа да обърне повече внимание на възможностите за развитие пред младите хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Гласът на българите се чува в Европа

Излъчено на 18.01.2022 г. в „Хоризонт до обед“ с водещ Валерия Николова И БНР ви дава възможност да повлияете на посоката, в която ще се развива Европейският съюз в следващите десетилетия, благодарение на инициативата "Конференция за бъдещето на Европа" , която вече 9-ти месец в дигиталното пространство събира идеите на европейците за..

публикувано на 06.07.22 в 17:55
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Важно е отношението на българските граждани към европейския проект

Каква година изпраща Бюрото на ЕП в България и какви са предизвикателствата пред отразяването на българската гледна точка в политиката на ЕС и в рамките на парламента? „Отива си една, изпълнена със събития година…“ , каза пред БНР Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България. „Опитахме се да представим на българската публика, на..

публикувано на 06.07.22 в 17:50
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза

"Как гражданите на Европа виждат бъдещето на Европейския съюз“ е темата, която днес, в Деня на Европа , ще бъде във фокуса на заключителната конференция за бъдещето на Европа. За първи път в историята на Европейския съюз с конференцията се дава възможност на гражданите да формулират своите желания за това как да функционира Европейският..

обновено на 06.07.22 в 17:50

Решенията за разширяването на ЕС да се вземат с единодушие, предлага Конференцията за бъдещето на Европа

Решенията за разширяването на ЕС да продължат да се вземат с единодушие - това е едно от предложенията, които участниците в Конференцията за бъдещето на Европа предлагат на приключващото утре заседание на 4-ия граждански панел "Ролята на ЕС в света" и "Миграция", който се провежда в Маастрихт.  Предложенията са били на българските..

публикувано на 06.07.22 в 17:40
Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София

Конференцията за бъдещето на Европа търси идеите на обикновените хора как да се развива ЕС

През 2021 година Европа даде начало на нов амбициозен проект - Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще. Това може да става в специално изработена многоезична цифрова платформа, където всеки има..

обновено на 06.07.22 в 17:38

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 06.07.22 в 17:35

България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в съюза

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес. България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 06.07.22 в 17:25
Ги Верхофстат говори пред Европарламента в Страсбург

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС, най-вече в частта за налагане на вето от една страна-членка, по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Това искане бе заложено на приключилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа, на която гражданите обобщиха вижданията си за по-добро функциониране на ЕС. "Войната в..

публикувано на 06.07.22 в 17:20