Рестартирай Европа: Инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“

Илхан Кючюк
Снимка: БГНЕС

Инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“ ще получи по-силен тласък  в следващите месеци. Евродепутатът Илхан Кючюк пояснява:
Тук разговорът е важен за това какво предстои през следващите месеци и години, защото не трябва да оставаме само на плоскостта на добрите политически послания. Европа трябва да бъде променена, за да бъде ефективна. Редица политически кризи доказаха, че  някои елементи при  вземането на решения не функционират по най-добирят начин. По време на ключови гласувания,  за които е необходимо абсолютното мнозинство, то се използва  като политически блокаж  или политически шантаж  от някои. Може би е дошъл моментът по време на Конференцията за бъдещето на Европа да бъде преосмислен  механизмът на вземане на решения.
Кючюк вижда огромни възможности в  Конференцията за бъдещето на Европа , която ще бъде едно ново начало.  Добре е България да има своето мненине как иска да вижда ЕС. Добре е България да промотира и идеята Западните Балкани, особено тези, които имат статут  на кандидат -член , да бъдат част от Конференцията за бъдещето на Европа , защото тя не  е  за  днешна Европа , а за една бъдеща Европа , в която ние безспорно виждаме и страните от Западните Балкани. 
Първоначалната идея във варианта преди ковид, беше  завършекът на инициативата да бъде по време на френското председателство. Вероятно френското председателство ще изиграе ключова роля. Президентът Макрон много пъти е казвал, че иска да види една нова, реформирана Европа. Ние като част от тази центристка политическа формация в Европейския парламент много настояваме. Имаме даже и собствен кандидат за координатор на Конференцията. 
Тя ще  постави  няколко въпроса, сред тях и  как се  включват европейските граждани в процеса на вземане на решения. Илхан Кючюк отбелязва:  Процесът на отчуждаване на гражданите като цяло от политиката се вижда отчетливо на европейски избори. Спомняте си колко малко беше представителството, ниска беше избирателната активност в България. Наблюдава се едно отдалечаване от европейските институции, а кризите ни показаха, че Европа е решението освен на ценностните въпроси, и на кризисните ситуации. Нали не си представяте, че в една толкова динамична световна среда България като средна по големина, в сравнение с големите дори малка държава, би успяла да се пребори за ваксини .И то да бъдат солидарно разпределени.  А така, когато  Европейската Комисия преговаря от името на всички, доста по-лесно се получават нещата. 
Изслушването на гражданите ще бъде важния елемент. Вторият важен елемен те да се поставят значимите въпроси за начина, по  който ще функционира ЕС. От време на време се дават идеи за различни форми на съюзи.Имаме почти изграден енергиен съюз, почти изграден банков съюз. Говорим за по-голяма неутралност и  автономност по отношение на външната ни политика  и отбранителната политика. Това ще бъде един от ключовите дискутирани въпроси . Говорим за по силен ЕС, който да не бъде зависим от доставките  на жизнено важни ресурси. Забави се Конференцията, но по- голяма  динамика  се очаква по врема нафренското председателство. Сега сме на португалско. Чухме приоритете и те са изцяло свързани с възстановяването и епидимиологично и икономическо. Прибавят се ш по задълбочени връзки на ЕС   с  Африка. Имплементиране на стратегията, която отдавна съществува на масата на европейските институции, за по- задълбочеино партньорство с  Африка, което трябва да бъде моногобхватно и многосекторно, защото е един континет който продължава да се динамизира. ЕС има традиционно добри отношения с африканските държави. Въпросът е да има един цялостен поглед за отношенията. И  си поставя амбицията да  бъде проведена среща на високо равнище или  поне да бъде  подготвена от съответното председателство. 

Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 

#РестартирайЕвропа

#КонференцияЕвропа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
От ляво на дясно: зам.-посланикът на САЩ Андриа Бруе - Родригез, Валентина Иванова от дружество „Приятели на САЩ“, кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът Илхан Кючук

За "Месец на Америка" говорят Хасан Азис и Илхан Кючук

Откриха дванадесетото издание на "Месец на Америка" в Кърджали. Той се организира от дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на община Кърджали и посолството на САЩ.   Евродепутатът Илхан Кючюк изнесе лекция на тема „Трансатлантическо сътрудничество Европейски съюз - САЩ“ . След лекцията кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът от..

публикувано на 17.05.22 в 10:50

"Вход Свободен" – любов и бъдеще със смисъл

В първия ден от седмицата ще ви разкажем за Международната онлайн конференция "Младите хора определят бъдещето на Европа". Повече от 100 млади хора от цяла Европа ще участват в еднодневно онлайн събитие, споделяйки идеи за бъдещето на Европа. Подробности за конференцията ще чуем от разговора  със Симона Димитрова - председател на национален..

публикувано на 17.05.22 в 10:49
Димо Чотров

Лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк с голям обхват от високи технологии

Образование, тренировки за реакции в различни ситуации, медицински и инженерни приложения, интеграция с други области, като изкуствен интелект – разпознаване на говор, реалистично представяне на среди са само част от приложенията, които намират реализация в лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк. „Имаме не малко съвместни..

публикувано на 17.05.22 в 10:46

Българите в Молдова се надяват европейското бъдеще на страната да помогне за съхраняване на традициите им

Как европейската перспектива на Молдова ще допринесе за съхранението на българските традиции в заселения предимно с етнически българи район Тараклия – различни гледни точки изразиха участниците в конференцията "Български гласове за Европа", организирана в пресклуба на Българската телеграфна агенция (БТА) в молдовския град...

публикувано на 17.05.22 в 10:44
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза

"Как гражданите на Европа виждат бъдещето на Европейския съюз“ е темата, която днес, в Деня на Европа , ще бъде във фокуса на заключителната конференция за бъдещето на Европа. За първи път в историята на Европейския съюз с конференцията се дава възможност на гражданите да формулират своите желания за това как да функционира Европейският..

публикувано на 17.05.22 в 10:39

България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в съюза

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес. България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие..

публикувано на 17.05.22 в 10:36
Конференция за бъдещето на Европа

Радио Кърджали: "Миграцията в миналото, настоящето и бъдещето“

Радио Кърджали организира среща – дискусия на тема „Миграцията в миналото, настоящето и бъдещето“ в  конферентна зала „Арпезос“ на 10 май от 11:00 часа. Участие в дискусията ще вземат: ·  евродепутатът Илхан Кючук от групата на Обнови Европа ·  евродепутатът Елена Йончева от групата на Прогресивния алианс на социалистите и..

публикувано на 12.05.22 в 14:27