По проекта "Рестартирай Европа! По-силна за теб"

Младите и Конференцията за бъдещето на Европа - приоритети и насоки за развитието на ЕС

"Трябва да бъде чут гласът на гражданите", категорични са младежите

Публикувано на 17.11.2021 от Радио Бургас

Конференцията за бъдещето на Европа е съвместна инициатива на Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия, действащи като равностойни партньори заедно с държавите-членки на Европейския съюз. Целта ѝ е европейските граждани да имат водеща и активна роля в определянето на приоритетите на ЕС. В нея могат да участват граждани от всички слоеве на обществото и от всички краища на Съюза. Това ще бъде постигнато чрез множество свързани с Конференцията събития и дебати, организирани на европейско и национално ниво, както и чрез интерактивна многоезична цифрова платформа.

Младите хора имат активна позиция за това как трябва да се развива Европа. Йоана е на 19 години и е студентка в Пловдивския университет, тя е категорична, че трябва да бъде чут гласът на гражданите:

„Като цяло аз много харесвам Европейския съюз и съм горда, че България е част от него, защото това ни донесе много плюсове! Мисля, че сега живота е по – добър. Ние имаме много по – голяма власт в ръцете си, но трябва да осъзнаем, че не трябва да стои безучастни, а трябва да изразяваме мнанието си за това как да се развива Съюза!“

Според евродепутатът  Илхан Кючюк от ПГ „Обнови Европа“, който е един от избрани представители на Европейския парламент в Конференцията силата й е в това, че самите граждани ще посочат  важните теми:

„Идеята на конференцията е не да реши всички въпрос, тя и не може да го направи, но самия начин и започването на разговора от долу на горе дава възможност важните теми да получат приоритет.Ние трябва да гарантираме двете неща – идеите да бъдат чути и да не създаваме усещането, че променяме представителната демокрация. Ние не я променяме, ние я подсилваме!“

Кючюк отбеляза като ключови темите за геополитическата роля на ЕС, върховенството на закона и дигиталния и зеления преход.

Според евродепутатът Ева Майдел от ЕНП, другият български представител на Европейския парламент, в Конференцията три са важните теми, по които в конкретика трябва да се говори.

„ Това са образованието, здравеопазването, предприемачеството и иновациите. Нужни са още много усилия в тази посока!“

Очаква се всяка държава членка да участва активно в инициативата, за да може да бъде чут гласът на максимално много европейски граждани.  Един от тях е Иво - Емануил, който е на 21 години студент е в Холандия, според него Европа трябва да е единна, но да запазва различията между отделните нации:

„Искам да живея в Европа, в която едновременно сме заедно, но и всеки от нас да запазва своята уникалност. Нужно е проблемите да се разглеждат по най – подробен начин и да се намира възможно най – доброто решение с възможно най – много актуални гледни точки!“

Евродепутът Ангел Джамбазки от ЕКР, който е третият български представител в Конференцията заяви, че той защитава тезата за „по-малко Европейски съюз, но по-ефективен“.

Разговорът вече се случва  200 граждани, избрани на случаен принцип, от всички държави на Европейския съюз дебатираха през октомври  в Страсбург въпроси, свързани с ролята на ЕС в света, справянето с миграцията и сигурността. Резултатите от всички събития се събират, анализират, проследяват и публикуват чрез многоезичната цифрова платформа. Стъпвайки на тях, до пролетта на 2022 г., по време на Френското председателство на Съвета на ЕС, Конференцията ще достигне до заключения относно бъдещото развитие на ЕС.

повече може да чуете в звуковия файл:

#РестартирайЕвропа
#КонференцияЕвропа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
От ляво на дясно: зам.-посланикът на САЩ Андриа Бруе - Родригез, Валентина Иванова от дружество „Приятели на САЩ“, кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът Илхан Кючук

За "Месец на Америка" говорят Хасан Азис и Илхан Кючук

Откриха дванадесетото издание на "Месец на Америка" в Кърджали. Той се организира от дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на община Кърджали и посолството на САЩ.   Евродепутатът Илхан Кючюк изнесе лекция на тема „Трансатлантическо сътрудничество Европейски съюз - САЩ“ . След лекцията кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът от..

публикувано на 17.05.22 в 10:50

"Вход Свободен" – любов и бъдеще със смисъл

В първия ден от седмицата ще ви разкажем за Международната онлайн конференция "Младите хора определят бъдещето на Европа". Повече от 100 млади хора от цяла Европа ще участват в еднодневно онлайн събитие, споделяйки идеи за бъдещето на Европа. Подробности за конференцията ще чуем от разговора  със Симона Димитрова - председател на национален..

публикувано на 17.05.22 в 10:49
Димо Чотров

Лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк с голям обхват от високи технологии

Образование, тренировки за реакции в различни ситуации, медицински и инженерни приложения, интеграция с други области, като изкуствен интелект – разпознаване на говор, реалистично представяне на среди са само част от приложенията, които намират реализация в лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк. „Имаме не малко съвместни..

публикувано на 17.05.22 в 10:46

Българите в Молдова се надяват европейското бъдеще на страната да помогне за съхраняване на традициите им

Как европейската перспектива на Молдова ще допринесе за съхранението на българските традиции в заселения предимно с етнически българи район Тараклия – различни гледни точки изразиха участниците в конференцията "Български гласове за Европа", организирана в пресклуба на Българската телеграфна агенция (БТА) в молдовския град...

публикувано на 17.05.22 в 10:44
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза

"Как гражданите на Европа виждат бъдещето на Европейския съюз“ е темата, която днес, в Деня на Европа , ще бъде във фокуса на заключителната конференция за бъдещето на Европа. За първи път в историята на Европейския съюз с конференцията се дава възможност на гражданите да формулират своите желания за това как да функционира Европейският..

публикувано на 17.05.22 в 10:39

България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в съюза

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес. България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие..

публикувано на 17.05.22 в 10:36
Конференция за бъдещето на Европа

Радио Кърджали: "Миграцията в миналото, настоящето и бъдещето“

Радио Кърджали организира среща – дискусия на тема „Миграцията в миналото, настоящето и бъдещето“ в  конферентна зала „Арпезос“ на 10 май от 11:00 часа. Участие в дискусията ще вземат: ·  евродепутатът Илхан Кючук от групата на Обнови Европа ·  евродепутатът Елена Йончева от групата на Прогресивния алианс на социалистите и..

публикувано на 12.05.22 в 14:27