EYE2021: да очертаем бъдещето на Европа

EYE2021
Снимка: Елена Пъневска/Радио София

На 8 и 9 октомври Европейският парламент в Страсбург отвори врати за млади журналисти от цяла Европа. Media Generation Lab има за цел да запознае и да даде практическа информация как би могла да се отрази работата на Европейския парламент.

Но събитието е е обвързано с една по-мащабна програма, насочена не само към журналисти, а към всички млади хора със смел поглед към бъдещето. Програмата се казва Младежка конференция EYE2021 (или т.нар. Европейско младежко събитие), която се провежда както онлайн (от 4 октомври), така и присъствено в ЕП в Страсбург на 8 и 9 октомври.

Всъщност EYE2021 е кулминацията на процеса на консултиране с младите хора, който Европейският парламент организира във връзка с Конференцията за бъдещето на Европа.
Какво представлява Младежката конференция EYE2021 и какви събития включва тази година?
На 8 и 9 октомври между 3 000 и 4 000 младежи ще се съберат в Страсбург, и онлайн, за да обменят идеи и да дадат своя принос в обсъжданията за бъдещето на Европа. Тази година седмицата се провежда под мотото "Бъдещето е наше". Акцентът на темите пада върху околната среда, демокрацията, възстановяването от кризата с COVID-19, правата на човека и социалното неравенство.

Според експресно проучване на Евробарометър, проведено през юни 2021 г., европейците на възраст между 16 и 30 години дават приоритет на "справянето с бедността и неравенството" (43%), ""борбата с изменението на климата и проблемите на околната среда" (39%) и ""борбата с безработицата/липсата на работни места" (37%). Цели 85 % обсъждат политиката с приятели и роднини поне от време на време, а почти половината (46 %) са гласували на последните местни, национални или европейски избори.

Днес стартира една от най-основните и вълнуващи части от програмата, а именно моментът, в който участниците от EYE 2021  заеха своите места в пленарната зала на Европейския парламент, където имаха възможността да зададат своите въпроси относно бъдещето на Европа и конкретно за отделни аспекти като менталното здраве, както и какво реално ще се случи след една такава седмица и дали наистина предложенията на младежите биха могли да се превърнат в реалност. 


На техните въпроси  отговаряха евродепутатите Роберта Метсола, Катерина Барли и Ги Верхофстат.
Не е необходимо да присъствате на място в Страсбург, за да станете част от конференцията. Все още може да се посети и виртуално

ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
От ляво на дясно: зам.-посланикът на САЩ Андриа Бруе - Родригез, Валентина Иванова от дружество „Приятели на САЩ“, кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът Илхан Кючук

За "Месец на Америка" говорят Хасан Азис и Илхан Кючук

Откриха дванадесетото издание на "Месец на Америка" в Кърджали. Той се организира от дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на община Кърджали и посолството на САЩ.   Евродепутатът Илхан Кючюк изнесе лекция на тема „Трансатлантическо сътрудничество Европейски съюз - САЩ“ . След лекцията кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът от..

публикувано на 17.05.22 в 10:50

"Вход Свободен" – любов и бъдеще със смисъл

В първия ден от седмицата ще ви разкажем за Международната онлайн конференция "Младите хора определят бъдещето на Европа". Повече от 100 млади хора от цяла Европа ще участват в еднодневно онлайн събитие, споделяйки идеи за бъдещето на Европа. Подробности за конференцията ще чуем от разговора  със Симона Димитрова - председател на национален..

публикувано на 17.05.22 в 10:49
Димо Чотров

Лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк с голям обхват от високи технологии

Образование, тренировки за реакции в различни ситуации, медицински и инженерни приложения, интеграция с други области, като изкуствен интелект – разпознаване на говор, реалистично представяне на среди са само част от приложенията, които намират реализация в лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк. „Имаме не малко съвместни..

публикувано на 17.05.22 в 10:46

Българите в Молдова се надяват европейското бъдеще на страната да помогне за съхраняване на традициите им

Как европейската перспектива на Молдова ще допринесе за съхранението на българските традиции в заселения предимно с етнически българи район Тараклия – различни гледни точки изразиха участниците в конференцията "Български гласове за Европа", организирана в пресклуба на Българската телеграфна агенция (БТА) в молдовския град...

публикувано на 17.05.22 в 10:44
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза

"Как гражданите на Европа виждат бъдещето на Европейския съюз“ е темата, която днес, в Деня на Европа , ще бъде във фокуса на заключителната конференция за бъдещето на Европа. За първи път в историята на Европейския съюз с конференцията се дава възможност на гражданите да формулират своите желания за това как да функционира Европейският..

публикувано на 17.05.22 в 10:39

България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в съюза

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес. България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие..

публикувано на 17.05.22 в 10:36
Конференция за бъдещето на Европа

Радио Кърджали: "Миграцията в миналото, настоящето и бъдещето“

Радио Кърджали организира среща – дискусия на тема „Миграцията в миналото, настоящето и бъдещето“ в  конферентна зала „Арпезос“ на 10 май от 11:00 часа. Участие в дискусията ще вземат: ·  евродепутатът Илхан Кючук от групата на Обнови Европа ·  евродепутатът Елена Йончева от групата на Прогресивния алианс на социалистите и..

публикувано на 12.05.22 в 14:27