Бъдещето на Европа в ръцете на хората

Публикувано на 05.07.2021 oт Радио Благоевград

Европа дава начало на нов амбициозен проект, който цели в продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще.

92% от европейците биха искали да имат роля при вземането на решения, свързани с бъдещето на ЕС. Това показват данни от проучване на „Евробарометър“. На подобно мнение са и анкетирани граждани на Благоевград.

От 19 април гражданите от цяла Европа вече имат възможност да представят вижданията си по всяка важна според тях тема в специално изработена многоезичната цифрова платформа. Европейците ще могат също така да видят какво предлагат другите, да коментират и да дават подкрепа за идеи.

"Светът се променя бързо. Има нови предизвикателства и тези предизвикателства са по-големи от държавите в Европейския съюз. Светът повече не е съсредоточен около Европа, а около страни като Русия, Китай, Индия, Съединените щати и за съжаление, е все по-малко демократичен и все по-авторитарен. Как ще защитаваме в този нов свят нашите идеали, принципи, интереси? Как да създадем нови пространства за реформа въз основа потребностите на гражданите? Големият въпрос е как ще се справим? Това ще бъде основната ни задача в следващите 9 месеца.“, заяви съпредседателят на Изпълнителния съвет Ги Верховщадт, който даде началото на Конференцията в Европейския парламент в Страсбург.

Българският заместник-министър на външните работи Румен Александров участва в пленарно заседание на Конференция за бъдещето на Европа, която се включи чрез видеоконферентна връзка. Той oпрeдeли Кoнфeрeнциятa кaтo oтличнa възмoжнocт зa aмбициoзeн oбмeн нa мнeния, ocoбeнo c oглeд прeoдoлявaнe нa пaндeмиятa oт СОVID-19 и изгрaждaнe нa кaпaцитeт зa уcтoйчивocт към бъдeщa кризa, кaктo и зa фoрмирaнe нa бъдeщeтo нa cлeдвaщитe пoкoлeния.

Конференцията за бъдещето на Европа представлява поредица от дебати и дискусии, инициирани от гражданите. Събитието е първо по рода си и предлага нов обществен форум за открит, приобщаващ и прозрачен дебат с гражданите по редица ключови приоритети и предизвикателства.

Европейските граждани ще се срещнат през септември и октомври, за да оформят предложенията си за предстоящите дебати в парламентa, а европейските институции са се ангажирали да изслушат направените препоръки и да предприемат действия по тях. Очаква се Конференцията да достигне своя финал до пролетта на 2022 г.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
От ляво на дясно: зам.-посланикът на САЩ Андриа Бруе - Родригез, Валентина Иванова от дружество „Приятели на САЩ“, кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът Илхан Кючук

За "Месец на Америка" говорят Хасан Азис и Илхан Кючук

Откриха дванадесетото издание на "Месец на Америка" в Кърджали. Той се организира от дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на община Кърджали и посолството на САЩ.   Евродепутатът Илхан Кючюк изнесе лекция на тема „Трансатлантическо сътрудничество Европейски съюз - САЩ“ . След лекцията кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът от..

публикувано на 17.05.22 в 10:50

"Вход Свободен" – любов и бъдеще със смисъл

В първия ден от седмицата ще ви разкажем за Международната онлайн конференция "Младите хора определят бъдещето на Европа". Повече от 100 млади хора от цяла Европа ще участват в еднодневно онлайн събитие, споделяйки идеи за бъдещето на Европа. Подробности за конференцията ще чуем от разговора  със Симона Димитрова - председател на национален..

публикувано на 17.05.22 в 10:49
Димо Чотров

Лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк с голям обхват от високи технологии

Образование, тренировки за реакции в различни ситуации, медицински и инженерни приложения, интеграция с други области, като изкуствен интелект – разпознаване на говор, реалистично представяне на среди са само част от приложенията, които намират реализация в лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк. „Имаме не малко съвместни..

публикувано на 17.05.22 в 10:46

Българите в Молдова се надяват европейското бъдеще на страната да помогне за съхраняване на традициите им

Как европейската перспектива на Молдова ще допринесе за съхранението на българските традиции в заселения предимно с етнически българи район Тараклия – различни гледни точки изразиха участниците в конференцията "Български гласове за Европа", организирана в пресклуба на Българската телеграфна агенция (БТА) в молдовския град...

публикувано на 17.05.22 в 10:44
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза

"Как гражданите на Европа виждат бъдещето на Европейския съюз“ е темата, която днес, в Деня на Европа , ще бъде във фокуса на заключителната конференция за бъдещето на Европа. За първи път в историята на Европейския съюз с конференцията се дава възможност на гражданите да формулират своите желания за това как да функционира Европейският..

публикувано на 17.05.22 в 10:39

България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в съюза

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес. България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие..

публикувано на 17.05.22 в 10:36
Конференция за бъдещето на Европа

Радио Кърджали: "Миграцията в миналото, настоящето и бъдещето“

Радио Кърджали организира среща – дискусия на тема „Миграцията в миналото, настоящето и бъдещето“ в  конферентна зала „Арпезос“ на 10 май от 11:00 часа. Участие в дискусията ще вземат: ·  евродепутатът Илхан Кючук от групата на Обнови Европа ·  евродепутатът Елена Йончева от групата на Прогресивния алианс на социалистите и..

публикувано на 12.05.22 в 14:27