Конференцията за бъдещето на Европа и българският принос във форума

Публикувано на 05.07.2021 от Радио Благоевград

Евродепутатът Илхан Кючюк даде началото на българския принос в Конференцията за бъдещето на Европа. За първи път от създаването на ЕС, трите институции – Европейски парламент, Съвет и Комисия, участват заедно в подобна инициатива по приобщаваща демокрация

Актуалността на темата на конференцията се определя от скорошното стартиране на дигиталната платформа за Конференцията за бъдещето на Европа и възможността за участие на всички граждани в процеса на вземане на решения, каза Илхан Кючук.

"Имаме много голяма задача през следващите няколко месеца. Да изслушаме гражданите за тяхното виждане за Европа, но заедно с това да дадем своя политически отговор. Определено се видя, че ЕС, създаден за условия и реалности на 20 век не може да функционира по същия начин през 21 век. Има нужда от промяна. Тя може да бъде институционална, свързана с разглеждане на договорите, може да има необходимост от промяна на гражданското участие в решенията на Евросъюза и за тази цел е нужно да бъде проведен един честен и откровен разговор. От съществено значение е как този разговор ще бъде конструиран. През дигиталната демокрация се дават огромни възможности и затова тези институции, този път обединени: Европейски парламент, Съвет и Комисия, създадоха обща платформа на 24 езика, чрез която може да се участва в отделни мероприятия, може да се дават идеи. Тези идеи ще бъдат придвижвани на следващо ниво. Това е механизмът на този етап, след което ще се мине на второто ниво – изслушване през панели и така продължава този процес, докато се извлече есенцията на цялото това активно политическо и преди всичко гражданско включване в целия процес на изслушване и обособяване на конкретни идеи."

Илхан Кючюк определи целите на форума – идеите да бъдат инициирани от хората, а политиците да се опитат да акумулират тази енергия.

"Единственият начин е да променим Европа. Променяйки Европа обаче, това не може да стане през диктата на различни институции, защото всички опити за такъв тип поведение се провалиха. Има нужда от активното включване на европейските граждани, за да може този процес да бъде устойчив, за да знаем накъде отиваме. 2019 година в сравнение с други европейски избори имаше изключително висока избирателна активност, разбира се българският случай не беше такъв. Тази висока избирателна активност беше едно предупреждение, че Европа е харесван проект, одобряван, но не от този вид. Европа трябва да бъде променен като проект, много по-амбициозен, много по-демократичен. Заедно с това ЕС, който трябва да играе ключова роля. Това бяха важни послания. COVID-19 потвърди още веднъж, че има решения, които не могат да бъдат национални. Все повече се говори за даване на по-големи компетентности на Европейския съюз. Пример – политиката по здравеопазване може да бъде част от нов разговор за компетентност."

От младите хора зависи бъдещето на европейския проект, категоричен е евродепутатът Илхан Кючук.

"Те участват в най-важната част. Представителството им е най-голямо в панелите и то е логично, защото разговорът е колкото за реформирането на ЕС и виждането на днешните му недостатъци, с още по-голяма сила то е за бъдещите поколения. Тук не говорим за някаква географска обособеност в рамките на 27-те държави. Съществува възможност и за участие на страните от Западните Балкани, както и за страните от Източното партньорство. Концепцията е не просто да се затворим в един Брюкселски кръг и да обсъждаме какво предстои, а това да бъде една отворена платформа където да бъдат дадени възможности на малките населени места, възможности на младите хора, възможности дори на критичните гласове. Ние вероятно ще чуем неща, които не искаме да чуем за Европа, вероятно ще чуем и много тъжни разкази за Европа, но ние трябва да бъдем готови да проведем този разговор, за да начертаем посоката на движение."

Онлайн форумът предизвика голям интерес у аудиторията не само в България, но и в целия  ЕС. На първо място, защото беше на 3 езика, а и тъй като събитието е регистрирано на специалната онлайн платформа на Конференцията за бъдещето на Европа и аудиторията имаше възможност да задава въпроси на панелистите.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Мариана Попова.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
От ляво на дясно: зам.-посланикът на САЩ Андриа Бруе - Родригез, Валентина Иванова от дружество „Приятели на САЩ“, кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът Илхан Кючук

За "Месец на Америка" говорят Хасан Азис и Илхан Кючук

Откриха дванадесетото издание на "Месец на Америка" в Кърджали. Той се организира от дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на община Кърджали и посолството на САЩ.   Евродепутатът Илхан Кючюк изнесе лекция на тема „Трансатлантическо сътрудничество Европейски съюз - САЩ“ . След лекцията кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът от..

публикувано на 17.05.22 в 10:50

"Вход Свободен" – любов и бъдеще със смисъл

В първия ден от седмицата ще ви разкажем за Международната онлайн конференция "Младите хора определят бъдещето на Европа". Повече от 100 млади хора от цяла Европа ще участват в еднодневно онлайн събитие, споделяйки идеи за бъдещето на Европа. Подробности за конференцията ще чуем от разговора  със Симона Димитрова - председател на национален..

публикувано на 17.05.22 в 10:49
Димо Чотров

Лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк с голям обхват от високи технологии

Образование, тренировки за реакции в различни ситуации, медицински и инженерни приложения, интеграция с други области, като изкуствен интелект – разпознаване на говор, реалистично представяне на среди са само част от приложенията, които намират реализация в лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк. „Имаме не малко съвместни..

публикувано на 17.05.22 в 10:46

Българите в Молдова се надяват европейското бъдеще на страната да помогне за съхраняване на традициите им

Как европейската перспектива на Молдова ще допринесе за съхранението на българските традиции в заселения предимно с етнически българи район Тараклия – различни гледни точки изразиха участниците в конференцията "Български гласове за Европа", организирана в пресклуба на Българската телеграфна агенция (БТА) в молдовския град...

публикувано на 17.05.22 в 10:44
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза

"Как гражданите на Европа виждат бъдещето на Европейския съюз“ е темата, която днес, в Деня на Европа , ще бъде във фокуса на заключителната конференция за бъдещето на Европа. За първи път в историята на Европейския съюз с конференцията се дава възможност на гражданите да формулират своите желания за това как да функционира Европейският..

публикувано на 17.05.22 в 10:39

България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в съюза

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес. България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие..

публикувано на 17.05.22 в 10:36
Конференция за бъдещето на Европа

Радио Кърджали: "Миграцията в миналото, настоящето и бъдещето“

Радио Кърджали организира среща – дискусия на тема „Миграцията в миналото, настоящето и бъдещето“ в  конферентна зала „Арпезос“ на 10 май от 11:00 часа. Участие в дискусията ще вземат: ·  евродепутатът Илхан Кючук от групата на Обнови Европа ·  евродепутатът Елена Йончева от групата на Прогресивния алианс на социалистите и..

публикувано на 12.05.22 в 14:27