Kонференцията за бъдещето на Европа – възможност за всеки европеец да изрази позицията си

Публикувано на 20.04.2021 от Радио Благоевград


Изпълнителният съвет на Kонференцията за бъдещето на Европа даде старт на многоезичната цифрова платформа, като прикани всички граждани на ЕС да допринесат за оформянето на собственото си бъдеще и това на Европа. Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия ЕС да споделят и обменят идеи и мнения, посредством онлайн събития.

„Тази платформа ще даде възможност на хората да споделят своите идеи как виждат бъдещото развитие на Съюза“. Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова. „Конференцията е предвидена да се проведе в две основни направления като една част трябва да се съсредоточи върху приоритетите на ЕС, какви политики трябва да развиваме, към какво трябва да се стремим – например борбата с изменението на климата, развитието на икономиката, развитието на иновациите, повече възможности за младите хора за работа и образование в рамките на Съюза, и второто направление ще бъде насочено по-скоро към допитване до гражданите относно демократичните процеси и връзката с институциите – дали това е достатъчно и как това трябва да се подобри. Очакванията са, че вследствие на тази Конференция и на този доста обширен дебат, има възможност да се започне процедура за изменение на някои от договорите на ЕС, които имат нужда от съответните обновления, спрямо вече новите необходимости и разширението на Съюза, откакто те са влезли в сила“.

Чрез платформата от 19 април гражданите от цяла Европа вече имат възможност да представят вижданията си по всяка тема, която считат за важна за бъдещето на Съюза. Официалната дата за стартиране на Конференцията е 9 май – Денят на Европа. „Символично на 9 май ще се опитаме да започне самият официален старт на събитията, с участието на ключови лидери от европейските институции. Имаме реалистичното очакване, че голяма част от тези събития ще се случат онлайн. Възможността за тази онлайн активност обаче, ще даде възможност на повече граждани да вземат участие“, каза евродепутатът Цветелина Пенкова.

Според нея всеки гражданин на Европа трябва да се възползва от тази възможност. „Напоследък младите хора имаха доста сериозни критики и притеснения по отношение на начините, по които ЕС се справи и овладя кризата от COVID-19“, каза тя. „Това, което се опитахме да направим, и като институции, беше организирането на много такъв тип по-малки онлайн дискусии. Ако съдя по активността и заинтересоваността на гражданите в такъв тип по-малки формати, имам основание да мисля, че един такъв по-дългосрочен и по-обширен проект би трябвало да успее да привлече включването на повече хора в диалога. Вслушването в гласа на гражданите трябва да е един постоянен процес, т.е. самата Конференция за бъдещето на Европа не трябва да е един еднократен проект, а трябва да продължи и за в бъдеще, но за тази цел ние трябва да го популяризираме, да гарантираме голямо включване на граждани от всички части на ЕС и след това да можем да представим реалните резултати и че е имало смисъл от това тяхно включване. Важно е да се отбележи, че ние имахме една позитивна вълна спрямо високата активност на гражданско участие на последните европейски избори през 2019 година в рамките на целия ЕС, не само на България – в частност в България все още има какво да се направи по въпроса, но беше доста сериозна активност, една от най-високите, което даде позитивна вълна, че европейските граждани все още вярват в Съюза и имат своя глас“.

Многоезичната платформа, която стартира на 19 април, е сърцевината на Конференцията за бъдещето на Европа и ще позволи на хората да се включат с предложения за промените, които са нужни в ЕС. Европейците ще могат също така да видят какво предлагат другите, да коментират и да дават подкрепа за идеи.

Европейските институции са се ангажирали да изслушат направените препоръки и да предприемат действия по тях. Очаква се Конференцията да достигне заключения до пролетта на 2022 година.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
От ляво на дясно: зам.-посланикът на САЩ Андриа Бруе - Родригез, Валентина Иванова от дружество „Приятели на САЩ“, кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът Илхан Кючук

За "Месец на Америка" говорят Хасан Азис и Илхан Кючук

Откриха дванадесетото издание на "Месец на Америка" в Кърджали. Той се организира от дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на община Кърджали и посолството на САЩ.   Евродепутатът Илхан Кючюк изнесе лекция на тема „Трансатлантическо сътрудничество Европейски съюз - САЩ“ . След лекцията кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът от..

публикувано на 17.05.22 в 10:50

"Вход Свободен" – любов и бъдеще със смисъл

В първия ден от седмицата ще ви разкажем за Международната онлайн конференция "Младите хора определят бъдещето на Европа". Повече от 100 млади хора от цяла Европа ще участват в еднодневно онлайн събитие, споделяйки идеи за бъдещето на Европа. Подробности за конференцията ще чуем от разговора  със Симона Димитрова - председател на национален..

публикувано на 17.05.22 в 10:49
Димо Чотров

Лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк с голям обхват от високи технологии

Образование, тренировки за реакции в различни ситуации, медицински и инженерни приложения, интеграция с други области, като изкуствен интелект – разпознаване на говор, реалистично представяне на среди са само част от приложенията, които намират реализация в лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк. „Имаме не малко съвместни..

публикувано на 17.05.22 в 10:46

Българите в Молдова се надяват европейското бъдеще на страната да помогне за съхраняване на традициите им

Как европейската перспектива на Молдова ще допринесе за съхранението на българските традиции в заселения предимно с етнически българи район Тараклия – различни гледни точки изразиха участниците в конференцията "Български гласове за Европа", организирана в пресклуба на Българската телеграфна агенция (БТА) в молдовския град...

публикувано на 17.05.22 в 10:44
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза

"Как гражданите на Европа виждат бъдещето на Европейския съюз“ е темата, която днес, в Деня на Европа , ще бъде във фокуса на заключителната конференция за бъдещето на Европа. За първи път в историята на Европейския съюз с конференцията се дава възможност на гражданите да формулират своите желания за това как да функционира Европейският..

публикувано на 17.05.22 в 10:39

България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в съюза

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес. България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие..

публикувано на 17.05.22 в 10:36
Конференция за бъдещето на Европа

Радио Кърджали: "Миграцията в миналото, настоящето и бъдещето“

Радио Кърджали организира среща – дискусия на тема „Миграцията в миналото, настоящето и бъдещето“ в  конферентна зала „Арпезос“ на 10 май от 11:00 часа. Участие в дискусията ще вземат: ·  евродепутатът Илхан Кючук от групата на Обнови Европа ·  евродепутатът Елена Йончева от групата на Прогресивния алианс на социалистите и..

публикувано на 12.05.22 в 14:27