Демокрацията, климата и околната среда – най-актуалните теми за бъдещето на Европа

Публикувано на 30.11.2021 от Радио Благоевград

Най-голям брой идеи са привлекли темите за демокрацията в ЕС, за климата и околната среда. Това става ясно след втората пленарна сесия на Конференцията за бъдещето на Европа, която обърна внимание на предложенията на младите хора и отчете постигнатия напредък до момента.

Сесията се проведе на 23 октомври в Страсбург и събра граждани, представители на институциите на ЕС, националните парламенти и други организации.

Според съпредседателя на Конференцията Ги Верхофстад на уебсайта на Конференцията са регистрирани около 9 000 идеи и над 15 000 коментара.

По време на онлайн семинар за Конференцията за бъдещето на Европа, евродепутатът Цветелина Пенкова отбеляза, че по повод Конференцията е провела събития в 16 области в България. Целта е да се даде възможност на младите хора да представят своите предложения. Цветелина Пенкова изтъкна, че младежите са се фокусирали основно върху зелената тема и образованието. Те предлагат да се разширят възможностите за развитие на електрическия транспорт. Според младото поколение в България, ЕС трябва да бъде по-ангажиран в сферата на изкуството, като се създаде възможност за връзка между хората на изкуството от цяла Европа.

Според евродепутата Илхан Кючюк колкото по-силен е ангажиментът на европейските граждани, толкова по-трудно ще бъде на политиците да отрекат тези идеи. Илхан Кючюк посочи редица от примери за идеи, които са вече успешно реализирани. „Правото на онлайн работа, което не беше регулирано законодателно, Белгия е една от държавите, която го вкара в своето законодателство. Трудовото законодателство в различни държави се превърна в най-актуална тема.“, допълва Кючюк.

Следващите две пленарни заседания на Конференцията за Бъдещето на Европа ще се проведат на 17-18 декември и 21-22 януари. Тогава ще се разискват препоръките на четирите европейски граждански панела, които ще са приключили работата си. 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейците да повлияят на посоката, в която ще се развива ЕС през следващите десетилетия. В центъра на конференцията е нейната платформа – дигитално пространство, в което всеки европеец може да сподели идеите си за Европа и за това какво трябва да се промени. Всички мнения се събират, анализират и се използват при работата на европейските граждански панели.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Гласът на българите се чува в Европа

Излъчено на 18.01.2022 г. в „Хоризонт до обед“ с водещ Валерия Николова И БНР ви дава възможност да повлияете на посоката, в която ще се развива Европейският съюз в следващите десетилетия, благодарение на инициативата "Конференция за бъдещето на Европа" , която вече 9-ти месец в дигиталното пространство събира идеите на европейците за..

публикувано на 06.07.22 в 17:55
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Важно е отношението на българските граждани към европейския проект

Каква година изпраща Бюрото на ЕП в България и какви са предизвикателствата пред отразяването на българската гледна точка в политиката на ЕС и в рамките на парламента? „Отива си една, изпълнена със събития година…“ , каза пред БНР Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България. „Опитахме се да представим на българската публика, на..

публикувано на 06.07.22 в 17:50
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза

"Как гражданите на Европа виждат бъдещето на Европейския съюз“ е темата, която днес, в Деня на Европа , ще бъде във фокуса на заключителната конференция за бъдещето на Европа. За първи път в историята на Европейския съюз с конференцията се дава възможност на гражданите да формулират своите желания за това как да функционира Европейският..

обновено на 06.07.22 в 17:50

Решенията за разширяването на ЕС да се вземат с единодушие, предлага Конференцията за бъдещето на Европа

Решенията за разширяването на ЕС да продължат да се вземат с единодушие - това е едно от предложенията, които участниците в Конференцията за бъдещето на Европа предлагат на приключващото утре заседание на 4-ия граждански панел "Ролята на ЕС в света" и "Миграция", който се провежда в Маастрихт.  Предложенията са били на българските..

публикувано на 06.07.22 в 17:40
Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София

Конференцията за бъдещето на Европа търси идеите на обикновените хора как да се развива ЕС

През 2021 година Европа даде начало на нов амбициозен проект - Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще. Това може да става в специално изработена многоезична цифрова платформа, където всеки има..

обновено на 06.07.22 в 17:38

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 06.07.22 в 17:35

България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в съюза

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес. България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 06.07.22 в 17:25
Ги Верхофстат говори пред Европарламента в Страсбург

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС, най-вече в частта за налагане на вето от една страна-членка, по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Това искане бе заложено на приключилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа, на която гражданите обобщиха вижданията си за по-добро функциониране на ЕС. "Войната в..

публикувано на 06.07.22 в 17:20