Изменение на климата и околна среда – среща-дискусия в Радио Кърджали

Чистата околна среда е един от най-важните фактори не само за човешкото здраве и благосъстояние, но и за съществуването на планетата ни. Дейността на хората води до натрупване на вредни отпадъци и замърсяване на въздух, вода, почви. Ние ли предизвикваме природата? Изменяме ли климата? Влияем ли на екосистемите и биологичното разнообразие? Как отговаря планетата на тази човешка намеса? И какво да направим, за да живеем в едно по-добро бъдеще?

Радио Кърджали организира среща-дискусия на тема :„Изменение на климата и околна среда - от местните особености към общото европейско бъдеще“. Дискусията ще се проведе на 22 февруари 2022 г., от 10:00 ч. на следния адрес: ZOOM.

Мястото е Конферентната зала на хотел „Арпезос“ в Кърджали.

Събитието е част от проекта „Нашата Европа“ на Българското национално радио, който се осъществява съвместно с Бюрото на Европейския парламент в България.

Можете да проследите дискусията на живо в профила на Радио Кърджали във "Фейсбук". Ще бъде достъпна чрез линк през приложението ZOOM.

Модератор е Галина Стефанова.

Темите, които ще поставим на обсъждане, са:

  • Отоплението с твърдо гориво – вреди и ползи? Каква е алтернативата? Как се постига енергийна ефективност? Как да се помогне на българите да преминат към екологично отопление – законодателно и финансово? Как и къде е необходима подкрепата на Европа?
  • Трябва ли да се рециклират опасните отпадъци? Къде отиват непотребните батерии, монитори, скенери, мобилни телефони, компютри? Как влияят те на околната среда? Как да се намали изхвърлянето им? Какво може да промени Европа в тази насока?
  • Как климатичните промени влияят на дивата природа? Кои компоненти от нея усещат най-силно тези промени? Адаптира ли се животинският и растителният свят към новите реалности? Може ли биоразнообразието да помогне в справянето с климатичните промени и да доведе до устойчива околна среда? Какво може да вземе Обединена Европа като опит от Източните Родопи?

УЧАСТНИЦИ В ДИСКУСИЯТА СА:

  • Светослав Стойков – експерт в Eкологично сдружение „За Земята“ с интереси в сградно обновяване, включващо енергийна ефективност, нисковъглеродно отопление и устойчиви материали
  • Неджми Ходжов – заместник-кмет на община Ардино
  • Михаела Кирчева – мениджър в туристическа фирма
  • Даниел Костов, „Екологика България“ ЕООД – експерт в областта на екологията с интереси в теми, свързанис устойчиво образование, кръговост на икономиката, отчетност и спазване на законовите изисквания. Работи по проблема с отпадъците вече 25 години
  • Д-р инж. Георги Гачев – компютърен експерт и специалист по преработка на отпадъци
  • Стоян Йотов – независим външен монитор на българските проекти по Програма ЛАЙФ, която е европейският финансов инструмент в сферата на опазването на околната среда
  • Христо Христов – експерт по биоразнообразие във фондация „По-диви Родопи“
  • Десислава Костадинова – експерт във фондация „По-диви Родопи“
  • Надежда Кирова – представител от България в заседанията на Гражданския панел „Климат и околна среда“ на Европейския парламент
  • Ученици – младши посланици, от училищата-посланици на Европейския парламент в Кърджали – ЕГ „Христо Ботев“, СУ „П.Р.Славейков“ и ПГ по икономика „Алеко Константинов

Конференцията за бъдещето на Европа е най-достъпният начин идеите на обикновения гражданин от най-отдалечените места на Европейския съюз да бъдат чути. Всеки има представа за бъдещето, в което иска да живее. Затова:

Участвай! Бъди активен! Всеки глас е важен!

Да изградим твоята и нашата Европа!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Гласът на българите се чува в Европа

Излъчено на 18.01.2022 г. в „Хоризонт до обед“ с водещ Валерия Николова И БНР ви дава възможност да повлияете на посоката, в която ще се развива Европейският съюз в следващите десетилетия, благодарение на инициативата "Конференция за бъдещето на Европа" , която вече 9-ти месец в дигиталното пространство събира идеите на европейците за..

публикувано на 06.07.22 в 17:55
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Важно е отношението на българските граждани към европейския проект

Каква година изпраща Бюрото на ЕП в България и какви са предизвикателствата пред отразяването на българската гледна точка в политиката на ЕС и в рамките на парламента? „Отива си една, изпълнена със събития година…“ , каза пред БНР Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България. „Опитахме се да представим на българската публика, на..

публикувано на 06.07.22 в 17:50
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза

"Как гражданите на Европа виждат бъдещето на Европейския съюз“ е темата, която днес, в Деня на Европа , ще бъде във фокуса на заключителната конференция за бъдещето на Европа. За първи път в историята на Европейския съюз с конференцията се дава възможност на гражданите да формулират своите желания за това как да функционира Европейският..

обновено на 06.07.22 в 17:50

Решенията за разширяването на ЕС да се вземат с единодушие, предлага Конференцията за бъдещето на Европа

Решенията за разширяването на ЕС да продължат да се вземат с единодушие - това е едно от предложенията, които участниците в Конференцията за бъдещето на Европа предлагат на приключващото утре заседание на 4-ия граждански панел "Ролята на ЕС в света" и "Миграция", който се провежда в Маастрихт.  Предложенията са били на българските..

публикувано на 06.07.22 в 17:40
Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София

Конференцията за бъдещето на Европа търси идеите на обикновените хора как да се развива ЕС

През 2021 година Европа даде начало на нов амбициозен проект - Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще. Това може да става в специално изработена многоезична цифрова платформа, където всеки има..

обновено на 06.07.22 в 17:38

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 06.07.22 в 17:35

България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в съюза

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес. България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 06.07.22 в 17:25
Ги Верхофстат говори пред Европарламента в Страсбург

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС, най-вече в частта за налагане на вето от една страна-членка, по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Това искане бе заложено на приключилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа, на която гражданите обобщиха вижданията си за по-добро функциониране на ЕС. "Войната в..

публикувано на 06.07.22 в 17:20