Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Дунев:"В квалификациите Данчо изпълни сложното съчетание, ще го повтори и на финала"

Йордан Йовчев ще играе на финала на халки на Световното първенство по спортна гимнастика в Лондон. Олипийският ни вицешампион заслужи трета оценка в пресявките. По -високи оценки от най-добрият ни гимнастик получиха китаецът Минйон Ян и Дани Пинейро Родригес (Франция).

Ето какво разказа за пердсавянето на Данчо генералният секретар на Българската федерация по спортна гимнастика Красимир Дунев:

"Беше дълъг ден от сутринта, започна. Александър Марков беше в първия поток, след това Данчо Йовчев и Александър Батинков бяха във втория поток. В първи и втори поток базата е малко по-ниска. Данчо изигра перфектно съчетание, беше с втора оценка до последно, но фрацузина беше в третия поток, базата беше там малко по-висока и остана с трета оценка.Това няма никакво значение, защото всички помним от европейското първенство в Италия Данчо беше с осма оценка в квалификациите и на финала взе бронзов медал. Заслужаваше сребърен, но взе бронзов медал. Така че той се чувства много добре, в събота е финала на халки и всички стискаме палци за него.

Вашият коментар за представянето на Александър Марков и Александър Батинков, при Батинков очаквахме, така, възможност за финал на силния му уред висилка?

Направиха грешки. Марков си изигра висилката много добре, в класирането е 21-ви, което от 140 гимнастика. 21-во място не е много зле. Батинков беше другата наистина, така, надежда. Очаквахме от него на висилка, имаше шанс за финал, но за съжаление направи грешка, на отскока падна и това го отстрани от всякакви възможности за финал. Имат съчетания момчетата, добри съчетания, конкурентно способни, но за съжаление това е гимнастика, един фал и те отстранява от всякакъв шанс. Данчо Йовчев отново има огромен шанс, дори и за златен медал на световното, тъй като олимпийският шампион на халки не се класира и е извън финала, така че това е един човек по-малко. Ван Гелдер също не е на световното, така че шансът ни е голям за Данчо Йовчев.

Данчо, той ще заложи ли на сигурно съчетание и дали има намерение да рискува, защото имаме горчив опит от европейското, имаме горчив опит и от олимпиадата?

Той си изигра на квалификацията съчетанието, трудното съчетание и това същото съчетание ще го играе и на финала. Стартовата оценка му е 6.7. Във финала почти всички са 6.6, 6.7, 6.8 стартова оценка. Той няма да промени нищо в съчетанието, ще го играе същото и просто ще се надяваме да го изиграе перфектно отново и да си залепи отскока.

Да ви попитам и за жените, защото днес започна надпреварата при тях, имаме две представителки, това са Ралица Милева и Илияна Шейтанова. До къде може да стигнат нашите момичета и какво можем да очакваме изобщо от тях с оглед на конкуренцията, защото вие казахте, че има групи, където не са много високи оценките и се допускат доста грешки?

В трети поток е Ралица. Илияна Шейтанова в четвърти поток. При жените конкуренцията е невероятна наистина, има много добри гимнастички. При нашите е почти, даже невъзможно за попадане на финал в осмицата на уред. Но ние се надяваме, те да си изиграят без фалове съчетанията. Това е  за тяхно самочувствие и да се наредят в листа посредата някъде. Това ще е много добре за нас.

 

По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна