Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БАТИ: По-високият акциз за цигарите ще разшири контрабандния пазар

По-високият акциз за цигарите, предложен от финансовия министър, ще разшири контрабандния пазар с над 40%, смятат от Българската асоциация на тютюневата индустрия. Тази организация твърди, че представлява 90% от пазара на цигари в България.
От асоциацията разбират нуждата от приходи в бюджета, но по-високият акциз може да доведе до по-висок ръст на контрабандата, която идва от съседните държави с цени на цигарите под два лева на кутия. Ако увеличението до 76 евро на 1000 се приеме, незаконният пазар ще надхвърли 40%, се казва в становището.

Браншовици са на мнение, че сега не е най-подходящият момент от икономическа гледна точка да се увеличава драстично акцизът, така както беше обявено от финансовия министър през септември. В момента България е на трето място в ЕС по отношение на общия акциз на цигарите. Предложеното увеличение е мярка, която силно ще засегне и българските тютюнопроизводители, тъй като при прилагането й българският цигарен пазар силно ще се свие. Поради това от асоциацията настояват за диалог с Министерството на финансите, за да се постигне компромисно решение.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от