Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАТИ: По-високият акциз за цигарите ще разшири контрабандния пазар

По-високият акциз за цигарите, предложен от финансовия министър, ще разшири контрабандния пазар с над 40%, смятат от Българската асоциация на тютюневата индустрия. Тази организация твърди, че представлява 90% от пазара на цигари в България.
От асоциацията разбират нуждата от приходи в бюджета, но по-високият акциз може да доведе до по-висок ръст на контрабандата, която идва от съседните държави с цени на цигарите под два лева на кутия. Ако увеличението до 76 евро на 1000 се приеме, незаконният пазар ще надхвърли 40%, се казва в становището.

Браншовици са на мнение, че сега не е най-подходящият момент от икономическа гледна точка да се увеличава драстично акцизът, така както беше обявено от финансовия министър през септември. В момента България е на трето място в ЕС по отношение на общия акциз на цигарите. Предложеното увеличение е мярка, която силно ще засегне и българските тютюнопроизводители, тъй като при прилагането й българският цигарен пазар силно ще се свие. Поради това от асоциацията настояват за диалог с Министерството на финансите, за да се постигне компромисно решение.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна