Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще настоява за прозрачен процес за попечителството над детето на Спаска Митрова

България ще настоява за прозрачен съдебен процес в Македония за родителските права на детето на Спаска Митрова. Това стана ясно след среща на външния министър Румяна Желева с излязлата от затвора българска гражданка.

На делото, насрочено на 30 ноември, ще бъдат поканени шведският посланик в Скопие, чиято страна председателства Европейския съюз, както и представители на Европейската комисия.

Чувствам се по-добре, свободна, заяви по време на срещата във външно министерство 26-годишната Спаска Митрова, която видимо все още изглеждаше притеснена и стресирана.

Нейното възстановяване ще продължи, но в края на ноември съдът в македонският град Гевгелия трябва да разгледа делото за попечителството над 2-годишната й дъщеря, което се оспорва от бившия съпруг на Митрова Воислав Савич.

България ще настоява за европейски наблюдатели на процеса, заяви външният министър Румяна Желева. 

"Това, с което ние се ангажирахме, е да осигурим максимална прозрачност, видимост на процеса, като чрез нашата мисия в Скопие ще поканим представителят на ЕК, шведското председателство, посланикът, и чрез него посланиците на държавите-членки.
Този случай обаче няма да доведе до преоценка на политиката спрямо Македония и нейното кандидат-членство за ЕС
," посочи Желева.

"Откриването и подкрепата за европейската перспектива на държавите от региона осигурява стабилност и подкрепа вътре, в тези държави, за реформите, които се провеждат. В този смисъл, това е само един случай, който, пак казвам, ние разглеждаме като хуманитарен случай, който не води до преразглеждане на приоритетите на държавата ни," добави външният ни министър.

Засега България обсъжда как да реагира и относно данните за проявено насилие върху Митрова от надзиратели в македонския затвор.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна