Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата започва проверка по материалите от комисията за контрол на ДАНС

\n

Прокуратурата започва проверка по материалите от комисията за контрол на ДАНС, научи БТА от източници в Съдебната палата.

\n

Говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова заяви, че материалите са пристигнали във ВКП и вече са пратени по компетентност в градската прокуратура. Проверката обаче ще се осъществява под прекия надзор на директора на националното следствие Бойко Найденов.

\n

В края на миналата седмица председателят на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов каза, че освен главния прокурор ще бъде сезиран и вътрешният министър. Причина за това е, че информационното дело "Галерия" е започнато незаконно, каза тогава Костов. Според доклада на комисията без основание е било поискано прилагането на специални разузнавателни средства спрямо Димитър и Мартин Златкови и Недялко Йорданов-син, а бившите служители на ДАНС Алексей Петров и Велин Хаджолов са подложили на психологически натиск Огнян Стефанов, Младен Мутафчийски и Йоргос Пецас.

\n

От прокуратурата казаха още, че ще бъдат изискани материалите по разработките както от МВР, така и от ДАНС, тъй като те не са приложени към документите от парламентарната комисия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна