Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С едно евро да регистрираме ООД

\n

Намаляване на минималния изискуем капитал за регистрация на дружество с ограничена отговорност /ООД/, предвиждат промени в Търговския закон, които парламентът прие на първо четене. Депутатите одобриха и трите законопроекта, внесени от правителството, от левицата и от Синята коалиция.

\n

Министерският съвет и депутатите Петър Димитров и Анна Янева от Коалиция за България имат идентични предложения за промени в Търговския закон и мотиви към тях. В двата проекта се предлага сумата на началния капитал за регистриране на дружество с ограничена отговорност да бъде намалена на символичните 2 лв. С прилагането на тази мярка нивото на предприемачество в България ще се повиши, което означава повече работни места, както и предлагането на нови услуги и стоки, се посочва в мотивите.

\n

Проектът на Министерския съвет предвижда да отпадне изискването за вписване на дружеството в търговския регистър да е внесен най-малко 35 на сто от капитала.

\n

Мартин Димитров и Ваньо Шарков от Синята коалиция предлагат изискването за минимален капитал да се намали 50 пъти - до ниво от 100 лева за създаване на ООД. Петър Димитров от КБ отбеляза, че намаляването на изискуемия капитал е антикризисна мярка. Предложенията и мотивите на миналия Министерски съвет са преписани едно към едно, коментира той.

\n

Павел Шопов от "Атака" призова да няма спекулации от предишните управляващи, защото когато са имали мнозинство в 40-то Народно събрание, не са намалили минималния капитал за регистрация на ООД. Мартин Димитров добави, че този законопроект е бил внесен от Петър Димитров в миналия парламент, но не е получил подкрепа.

\n


 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.