Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското посолство изрази становище за т.нар. "Македонска енциклопедия"

Мартин Минков – кор. на БНР в Скопие

Българското посолство в Република Македония днес разпространи Съобщение за медиите в Скопие, предоставено и на дипломатическите мисии, по повод публикуването на така наречената "Македонска енциклопедия".

В българското становище се подчертава, че "е недопустимо в една държава, която иска да стане член на НАТО и Европейския съюз, да се използва отживяла времето си лексика и идеологеми от епохата на "студената война".

Такъв подход е в разрез с възприетия в тези организации тон и не допринася за утвърждаване на добросъседските отношения и елеминиране на "говора на омразата" – едни от основните изисквания към Република Македония по пътя на нейната евроатлантическа интеграция.

"България, се изтъква в становището, нееднократно е демонстрирала искрения си стремеж за по-нататъшно сближаване и развитие на отношенията с Република Македония, включително в научната област.

Както нееднократно е подчертавано, съвместният и обективен прочит на общата за двете държави история е напълно възможен при строго научен анализ на историческите факти и обстоятелства.

За съжаление, текстовете, отнасящи се до България в споменатата енциклопедия, очевидно не са плод на такъв анализ", се подчертава в становището на българското посолство в Скопие.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени