Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сретен Йоцич предложил 1.5 млн. евро за убийството на Пуканич

Николай Кръстев – кор. на БНР за Западните Балкани

Основният организатор на убийството на собственика на хърватското списание "Национал" Иво Пуканич е бил кумът на балканския наркобос Сретен Йоцич Слободан Джурович-Кардинал. Той е предлагал 1.5 млн евро за убийството.

Това каза пред хърватските следователи защитеният свидетел, чиято самоличност остава неизвестна. Списание "Национал" публикува пълният текст от показанията на свидетеля, който директно обвинява Сретен Йоцич, по-известен като Йоцо Амстердамеца за убийството на Пуканич.
Според него Йоцич е обещал 1.5 млн. евро за ликвидирането на Пуканич, а основният организатор на атентата е бил Слободан Джурич - Кардинал.

"В директен разговор между мен, Кардинал, Роберт Матанич Джурович каза, че поръчител на убийството е Йоца Амстердам и че той ще даде 1.5 млн.евро след убийството и в зависимост от това как ще изпълним задачата всеки един от нас ще бъде награден от Йоца Амстердам", казва още защитеният свидетел, цитиран от "Национал".

Според него Иво Пуканич е убит заради неговите публикации и свидетелските показания за черногорската тютюнева мафия. Той твръди още, че Роберт Матанич му е разказал подробно в самото начало, че Пуканич ще бъде ликвидиран заради неговите показания срещу черногорската тютюнева мафия.

"Той направи нещо, което не биваше да прави, и поради тази причина ще си плати с главата", разказва още защитеният свидетел казаното от самия Матанич. Той разкрива, че в организирания атентат от Слободан Джурович пряко са участвали Желко Милованович, братята Роберт и Лука Матанич, Амир Мафалани, Милен Кузманович и Боян Гудурич.

Всички заподозряни се намират в следствените затвори в Загреб и Белград освен Гудурич, който продължава да се укрива. Свидетелят твръди, че той е бил шофьор на престъпната банда и че експлозивът е бил изготвен от Желко Милованович.

"Два дни преди убийството Милованович каза, че той е направил всичко, което се очаквало от него и предостави бомбата с дистанционното", казва още свидетелят. Според хърватското издание свидетелят се е оттеглил непосредствено преди атената поради спорове около парите за атенатат и стари неуредени сметки с Роберт Матанич.

От хърватската полиция твърдят, че Матанич е искал да ликвидира и свидетеля и това е била основната причина той да се съгласи да сътрудничи на службите. Иво Пуканич и директорът на маркетинга в списанието "Национал" Нико Франич бяха взривени в двора на редакцията на 23 октомври 2008 г. в центъра на хърватската столица Загреб. От април тази година Йоцо Амстердамеца се намира в следствения арест на затвора в Белград.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна