Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турското правителство иска удължаване на мандата на операциите на армията срещу базите на ПКК

\n Нахиде Дениз – за БНР от Истанбул \n
\n
Турското правителство e поискало от парламента да удължи мандата на операциите на турската армия срещу базите на кюрдската работническа партия ПКК.

Правителственият говорител Джемил Чичек заяви, че предложението на правителството е с една година да бъде продължен мандатът на турската армия за извършване на трансгранични операции срещу базите на ПКК. Предложението е било подписано от министрите от кабинета.

На 17 октомври т.г. изтича досегашният едногодишен срок на мандата. Но както предишния път, така и сега Великото национално събрание на Турция трябва да реши за вота.

Предложението за удължаването на мандата е изпратено в парламента,уточни правителственият говорител. И ще бъде обсъдено в пленарна зала още в първите дни на новата парламентарна сесия,която се открива на 1 октомври.

Бихме желали още с откриването на парламента,предложението да бъде обсъдено и да бъде одобрено от депутатите,каза Джемил Чичек.

Преди това турският премиер Р.Т.Ердоган заяви,че лично подкрепя удължаването на мандата на армията за удари срещу ПКК с още една година, а също и че ще продължи процесът на демократизация, в рамките на който е включено и разрешаването на кюрдския проблем.

Инициативите по този процес се предвижда да бъдат обсъдени най-напред в парламента.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна