Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В нови турски учебници част от Южна България е обозначена в границите на Турция

© 'Снимка:   Нихал Йозерган'

\n Грешната географска карта
\n Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция\n
\n
В географска карта на турски учебни помагала е посочено, че Южните части на България са в границите на Турция. В рамките на южната ни съседка са обозначени още някои гранични райони на Северен Ирак, Армения, Грузия, както и част от Кипър.

Географската карта е в специални СD-та, като учебно помагало към новите турски учебници по история. Скандалните СД-та са били изготвени от бившия директор на дирекцията и на 18-и септември раздадени във всички училища на Истанбул като част от образователен проект за родители и ученици. Грешната географска карта е разширена така, че в територията на южната ни съседка освен българските земи на Югоизточна Тракия попадат и богатите на петрол райони в Иракски Кюрдистан – Мосул и Киркук, някои райони на Армения и Грузия – като Батуми и Нахчиван и гръцките острови Крит и Родос. А границата разделяща остров Кипър на гръцка и турска част е заличена и боядисана в цвета на Турция.

След избухването на скандала, новият шеф на образователната дирекция в Истанбул Муамер Йълдъз заяви, че е шокиран от картата, която определи като „огромна и недопустима грешка, която може да породи остри дебати”. След като се извини публично за гафа на своя предшественик, той съобщи че вече е започнало разследване по случая. Има сериозни и груби грешки и в новите учебници по история, в които инспекторите в министерството на образованието в Анкара не са видели, че едни от най-важните национални празници на светската република не са отбелязани изобщо - 30 август- денят на победата младотурците начело с Ататюрк и 23 април – денят на националната независимост и младежта, когато Меджлисът отваря за първи път вратите си.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна