Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катар ще доставя газ за "Набуко"

\n Нахиде Дениз - Истанбул
\n
Турция и Катар са подписали споразумение за енергийно сътрудничество по време на посещението на турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз в Доха. 

По-рано турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу заяви, че Ирак и Катар, а също и Иран са заявили, че биха искали да осигуряват газ за проекта "Набуко". Катар е сред водещите страни по добив на природен газ.

Турските медии съобщиха,че газът от Катар ще се доставя в Турция през Саудитска Арабия, Йордания и Сирия, но турският енергиен министър Танер Йълдъз не потвърди тези информации. Той само се задоволи да обясни,че е сформирана обща работна група от представители на Турция и на Катар.

Според специалистите обаче остава нерешен въпросът за източниците на "Набуко", който ще пренася природен газ за Европа през Турция, България, Унгария и Австрия.

САЩ се обявиха против използването на иранския газ, докато Москва стопира Азербайджан, Туркменистан и Казахстан да доставят газ, освен това постигна договорености с Италия, България, Гърция и Сърбия, с които всъщност наложи тежестта върху Южен поток, който разглежда като алтернатива на "Набуко".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна