Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готова е единната система за справки на нотариусите

От понеделник ще заработи единната информационна система с база данни на всички действащи нотариуси, която ще позволи справки в архивите им и пресичане на евентуални злоупотреби. Това обясни в предаванeто "Преди всички" Димитър Танев, председател на Съвета на нотариусите. Системата включва данни за всички завещания, направени през последните 10 години и на всички пълномощни за разпореждания с недвижими имоти за година и половина назад.

Оттук нататък всеки нотариус не би трябвало да дава на гражданин документ, преди да го е въвел освен в собствения архив и в общата информационна система, уточни Димитър Танев. Няма гаранции срещу недобросъвестност на отделните нотариуси, но ако например се оспорва едно пълномощно, те ще носят отговорност, ако не са го въвели. Димитър Танев отбеляза, че 3/4 от нотариусите вече са представили изискваните до този момент данни, инструктирани са за работа със системата и имат безплатен софтуер.

Относно предвидения достъп на нотариусите до националния регистър на българските лични документи, Танев каза, че от януари идната година те вече ще могат да правят справки по изображение от личната карта на гражданина срещу евентуални злоупотреби. Представената пред нотариус лична карта ще влиза в сканиращо у-во и ще се сверява изображението. Към регистъра на европейските завещания страната ни ще се присъедини по-късно, обясни председателят на Съвета на нотариусите.  

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна