Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сапатеро: Саркози е виновен за лошите отношения между Израел и Турция

Испанският премиер Хосе Сапатеро продължава официалната си визита в Израел и Палестинската автономия. След като проведе разговори с израелския премиер Бенямин Натаняху и с прездиента на страната Шимон Перес, Сапатеро се отправи за Рамалла, където го очаква палестинският президент Махмуд Абас.

Испанският лидер изрази надежда, че ще отвори нова страница в отношенията между Израел и Испания, която от 1 януари ще застане начело на Европейския съюз.

Испанският премиер Хосе Сапатеро увери израелците, че в Испания няма антисемитизъм, призна обичта си към еврейския народ и отбеляза, че когато Испания критикува Израел, тя го прави като приятел- амиго. Сапатеро се отказа да дава каквито и да било оценки за действията на израелската армия в ивицата Газа и подчерта, че за да се възстанови мира в Близкия изток трябва да се мисли за тези, които са оцелели, които живеят и ще продължават да живеят по тези земи и в бъдеще.

Основната тема на съвместната прес конференция, която израелският премиер Натаняху и испанският му колега дадоха, бе провокационният сериал "Ейрилик", излъчван от турската държавна телевизия, който представя израелските войници като садисти. Натаняху изрази надеждата, че турската политика е насочена към укрепването на мира, а не към засилването на екстремиските настроения.

От своя страна Хосе Сапатеро посочи френският президент Никола Саркози като главен виновник за влошаването на отношенията между Турция и Израел, защото именно той е основното препятствие към приемането на Туриця в Европейския съюз. По мнението на Натаняху, оставайки извън Европейския съюз, Турция се ислямизира и се сближава с "остта на злото".
По публикацията работи: Хени Берлер - кореспондент на БНР в Тел Авив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна