Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Вучков: Системата на МВР е била реформирана разнопосочно

Системата на МВР е била реформирана разнопосочно през последните години, смята заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. В предаването "Неделя 150" Вучков заяви, че с промените в Закона за МВР системата ще бъде отблокирана с възстановяването на ГДБОП и реформирането на ДАНС.

"Целим да отблокираме системата с едни неотложни изменения, за които сме заявили още преди изборите и които бяха готови от нас като нормотворци още в края на август – да профилираме образа на ДАНС и на МВР, за да няма дублаж и лош екот в публичното общество и, разбира се, да възстановим някои функции и структури, които бяха съзнателно елиминирани и унизени от промените в закона през миналата година. Имам предвид най-вече, разбира се, създаването на ДАНС точно във вида, в който съществува и досега", каза заместник-министърът на вътрешните работи.
 
Вучков коментира, че от месец и половина със заповед на премиера е сформирана експертна група, която да разработи Концепция за национална сигурност. Липсата на документа стана причина партия "Ред, законност и справедливост" да напусне парламентарната зала при гласуването на промените в закона.

Лидерът на РЗС Яне Янев също коментира пред Националното радио, че с промените трябва да бъде въведен парламентарен контрол над ДАНС и въведени лустрационни текстове, така че хора от бившата Държавна сигурност да нямат достъп до службите.

По повод решението на съда да бъде възстановен на работа заместник-предедателят на ДАНС Иван Драшков, Яне Янев коментира, че вече е разговарял с премиера Борисов за това.

"Той ме е уверил за вземането на принципни решения и считам, че ще си спази обещанието. Обещанието е да не се допуска отново в ДАНС да се формират групи и групички, да няма разделение, да не се повтарят старите процес", посочи Янев.

По публикацията работиха: Цветелина Стоянова, БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени