Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Депозирането на резерва в търговски банки не е добра идея

Не е добре част от фискалния резерв да се слагат на депозит в търговски банки. Това заяви в интервю за „Хоризонт” бившият финансов министър Пламен Орешарски.


Веднага ще отбележа, че лихвите по фискалния резерв не се измерват така. Вярно е, че Министерство на финансите получава сходни лихви от  централната банка, но в същото време получава годишна вноска от превишението на приходите над разходите в БНБ, която всъщност е също еквивалент на лихва. От друга гледна точка, разбира се, че в чисто комерческа структура, в това число и в търговски банки, лихвата ще бъде по-висока. Но за публичните фондове това не е най-важното. По-важното е сигурността им, посочи Орешарски.


Според бившия финансов министър, начинът, по който централната банка управлява резервите, е доста по-безрисков и в последните 10-ина години БНБ се е справила сравнително добре с тази задача. Орешарски посочи още, че фискалните резерви са част от общите валутни резерви на страната и така те са гаранция за доброто функциониране на валутния борд. По думите му, точно затова не е препоръчително да има заиграване с тях от гледна точка на възможната загуба на доверие.

По публикацията работи: Хоризонт
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна