Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Информацията, че Пентагонът ще похарчи над 100 млн. долара за изграждане на нови военни бази в България и Румъния, след като администрацията на американския президент Барак Обама неотдавна се отказа от проекта за противоракетен щит в Източна Европа е отразена днес в македонските вестници и някои електронни медии.

Вестник Дневник пише, че от края на юни над 2 000 американски войници, включително и тези от Втория танков полк, базирани в Германия, участват в маневри в Румъния и България, които ще продължат до края на октомври. Вестник Вечер и Утрински весник пишат, че във военната база в Румъния, която струва 50 млн. долара, ще могат да бъдат настанени 1 600 американски войници, а в базата в България на стойност 60 млн. долара - до 2 5000 войници.

В опит да се справят с икономическия спад, правителствата на Източна Европа увеличават акцизите на алкохола и цигарите, пише вестник Уолстрийт джърнъл. Няколко държави са решили да набавят средства за обществото чрез тази "такса прегрешение". Полша увеличава акциза върху цигарите с 2,6%, а България с цели 43%.

Десет години след началото на реализацията на проекта за газопровод "Син поток" Русия, Турция и Италия отново са близо до сключване на тристранна сделка, пише руският вестник Время новостей. Вчера в Милано трите страни подписаха съвместно изявление за проекта за петролопровод "Самсун-Джейхан".

Днес Турция окончателно ще потвърди своето съгласие за "Южен поток", пише вестник Российская газета. На Русия ще бъде издадена разрешителна документация за строителството на стратегическия газопровод, част от който ще преминава през териториалните води на Турция. Това заяви след тристранна среща в Милано турският министър на енергетиката Танер Йълдъз.

Българският студент, който се оказа в центъра на разследването на смъртта на Стивън Гейтли, "избяга в планината", пише британският таблоид Сън. 25-годишният българин замина, отказвайки да обсъжда смъртта на гей-звездата от "Бойзоун", но призна, че това не е "нормална история". Георги разкри и че не е присъствал на погребението на Гейтли, тъй като партньорът на починалия го посъветвал така.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна