Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Парите от фискалния резерв няма да се пипат

Парите от фискалния резерв няма да се пипат. Натрупаните над 8 млрд. лв. остават под контрола на БНБ. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с управителя на централната ни банка Иван Искров.

Преди дни финансовият министър Симеон Дянков изложи идеята част от фискалния резерв да се депозира в търговски банки, за да носи по-висока доходност. Вчера министър-председателят заяви, че идеята се обмисля, но окончателно решение не е взето. Днес той бе категоричен, че пари от резерва ще се вадят, само ако се стигне до бюджетен срив.
Бойко Борисов: Фискалният резерв няма да се пита. Няма да се правят конкурси за част от него – това, което имаше като идеи. Фискалният резерв не се пипа. От него, ако дупката в бюджета продължи да зее, стотици милиони, които са ни набутани да платим, тогава законът и банката позволяват временно да се запушват тези дупки от него.

Премиерът цитира оценките на кредитната агенция „JP Morgan” за риска на България преди встъпването на новото правителство и към днешна дата. Рисковата премия за страната ни е намаляла от над 4 до по-малко от 2%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна