Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малта поиска от България помощ за бежанците

Малта поиска съдействие от България за решаване на проблема с нелегалната емиграция от Северна Африка. Въпросът е бил поставен от малтийския премиер Лоурънс Гонци пред президента Георги Първанов, който е на двудневно посещение в Малта.

Нелегалната емиграция от Северна Африка е сериозен проблем за Малта. Средиземноморската държава настоява и останалите страни-членки на Европейския съюз да приемат част от емигрантите. Малта е подготвила проект за разселване на бежанците и очаква отговор от останалите страни от ЕС, включително и от България. Държавата, приела бежанец, ще получава по 4 000 евро годишно от Европейския фонд за бежанците.

При разговорите си с малтийския премиер Лоурънс Гонци президентът Георги Първанов е уверил, че правителството подготвя отговор по поставеното запитване.
Според малтийския премиер туризмът, здравеопазването, образованието, финансовите услуги и корабостроенето са потенциални сфери, в които България и Малта биха могли да си сътрудничат в бъдеще. Конкретни стъпки в тази посока се очакват при посещението на малтийския президент Джордж Абела у нас. Малта предложи експертна помощ на България при подготовката ни за присъединяване към еврозоната.

Очаква се днес Европейската комисия да представи предложенията си за подобряване ефикасността на европейската система за предоставяне на убежище.

По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна