Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бюджетната комисия към парламента започна разглеждането на данъчните закони

Не е ясно колко ще струва на бизнеса да  приведе касовите си апарати в такъв вид, че те да могат да се свържат с информационната система на Националната агенция за приходите и от следващата година данъчните да могат да получават в реално време информация за оборотите. Пред депутатите от бюджетаната комисия Росен Иванов от НАП коментира, че задължението за свързване на апаратите ще важи както за селските кръчми, така и за големите обекти.

Бюджетната комисия започна разглеждането на данъчните закони, които ще действат през следващата година. В Закона за ДДС е записано, че за джиповете и за така наречените баничарки вече няма да има право да се ползва данъчен кредит. Отхвърлено беше предложението на Ваньо Шарков от СДС ДДС за лекарствата и учебниците да се намали от 20% на 7%. Данък ще се начислява и върху хонорарите на адвокатите, когато защитата се поема от държавата.

 2% от събраните суми от данъци върху доходи на физически лица да остават в общините за сметка на държавните субсидии поискаха от Сдружението на общините при обсъждането на Закона за доходите на физическите лица. От комисията коментираха, че това не е предложение, което може да се заложи сега и евентуално при подготвянето на нов закон в средата на следващата година може да се мисли по въпроса.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.