Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Димов все още не е напуснал ВСС

Само с оставката на Стойко Стоев приключва на този етап скандалът с така нареченият Красьо от Плевен.

Членът на ВСС Иван Димов, уличен в контакти с бизнесмена Красимир Георгиев, отказа да напусне съвета, въпреки декларацията си отпреди седмица, че ще го направи. Специално създадената комисия за изясняване на случая приключи работата си с позицията, че с нерегламентираните си контакти Стоев и Димов са накърнили престижа на съдебната власт и са нарушили правилата за етичното поведение. Съветът призова всички магистрати, контактували с бизнесмена, да подадат оставките си.


Не трябва да се възлагат огромни очаквания на ВСС. Той не може да направи нищо извън закона, извън Конституцията. Всяка власт трябва да си поеме своята отговорност. Аз се надявам, че с предложенията за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт законодателната власт ще поеме своята част от отговорността. Ако тя смята, че трябва да се ревизират назначенията, че трябва да се уволнят всички, за които има съмнение, нека го направи на закон, заяви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев.

 
Според члена на ВСС Галина Захарова законът дава достаъчно възможности за излизане с достойнство от ситуацията:  Моето лично мнение е, че законът ни предоставя достатъчно възможности да се излезе с достойнство от тази ситуация за нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати и да се носи дисциплинарна отговорност.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени