Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Димитров: Македония трябва да бъде приета в НАТО и ЕС

Македония трябва да бъде приета в НАТО и ЕС, но преди това да спре с езика на омразата, който не е допустим в Европа, заяви министърът без портфейл Божидар Димитров след среща с лидера на ВМРО и БНД Красимир Каракачанов. От партията представиха меморандум, в който бяха изложени тези и препоръки относно политиката на новото правителство към българите зад граница.


Божидар Димитров изтъкна своите доводи в подкрепа на членството на Македония в ЕС: Строгите правила в ЕС са киселината, която ще разяде фалшивата историческа доктрина, върху която е построена съвременната македонска държава. Македония трябва да разреши фундаменталните си проблеми със съседите, не само с Гърция, но и с България, Албания.


Лидерът на ВМРО и БНД Красимир Каракачанов заяви, че България трябва да изиска от Македония изпълнението на конкретни условия, за да подкрепи членството й в ЕС. Това са спирането на антибългарската политика, спазването на гражданските права на македонските граждани с българско самосъзнание, идеологизацията на образованието в републиката.  Каракачанов поиска и мониторинг на македонските специални служби: 

Преди две години бяха намалени щатните служители в македонските служби, които работят по отношение на Сърбия, а бяха увеличени с над 20 бройки щатовете на тези, които работят срещу България. Те се занимават с това, да притискат хората с българско самосъзнание, да разпитват студентите, които идват в България, да финансират и направляват сепаратистката организация ОМО „Илинден”.

По публикацията работи: Димитър Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна