Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция и Казахстан подписаха споразумение за стратегическо сътрудничество

Президентите на Турция и Казахстан Абдуллах Гюл и Нурсултан Назарбаев подписаха споразумение за стратегическо сътрудничество в Анкара. Това е първото подобно споразумение, което Турция подписва със страна от Централна Азия, отбеляза Гюл.

Доверието, което Казахстан има към Турция не може да бъде измерено с никаква материална стойност. Развитието на отношенията ни дуктува необходимостта от сключването на стратегическо партньорство, подчерта Нурсултан Назарбаев на съвместната пресконфенернция в резиденцията на двореца Чанкая.

Президентите изтъкнаха, че транзитирането на казахски нефт и газ през Турция е от полза и на двете държави, а Назарбаев потвърди своето мнение и по време на словото си от трибуната на турския парламент.

Двамата обсъдиха сътрудничеството в няколко области като акцентът беше върху енергийните проекти и по-конкретно върху газопровода „Набуко.

Междувременно турският премиер Реджеп Ердоган обсъди новите параметри на сътрудничество след включването на Турция в Южен поток. Това стана в телеконферентен разговор днес  с руския и италианския му колега Владимир Путин и Силвио Берлускони, които се срещнаха в Санкт Петербург.

По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна