Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Цонева: Красьо е топла връзка между магистрати и политици

Очевидно Красьо от Плевен или "Черничкият човек с ланците" е топла връзка между представители на магистратската общност и висши политици. Мнението е на Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда.

В предаването "Преди всички" тя коментира, че такива нерегламентирани връзки, които пораждат подобни сривове в системата, се наричат "мафия". По думите й, съдебната система е затлачена и трябва да протече процес на очистване, а от години Висшият съдебен съвет не може да наложи ясни критерии за избор и номинация  на магистрати. Антоанета Цонева отбеляза, че тази институция продължава "да се чете през скандала" и да присъства в медиите чрез скандала.

Според нея, притеснително е, че самите политици са доста "стаени" и в публичното пространство почти отсъстват сериозни политически изявления какво и как трябва да се случи оттук нататък, за да започне оздравителен процес по възстановяването на доверието в съдебната система. Оспорен е фундамента на системата и има нужда от радикално действие, каза Антоанета Цонева.  

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени