Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оливие Базил: България е сред последните страни от ЕС по свобода на словото

Снимка: Архив
Директорът на белгийското поделение на "Репортери без граници" Оливие Базил коментира, че България е сред последните страни от ЕС по свобода на словото и на медиите основно заради безнаказаността за покушенията срещу журналисти.

В интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" той казва, че у нас много собственици на медии имат съмнителни капитали и затова е започнал да убеждава европейските медийни групи да инвестират в България, тъй като това е най-добрата гаранция за медийна независимост.

Оливие Базил коментира и случая с бившия говорител на ДАНС Зоя Димитрова, която бе разпитвана в агенцията заради публикуваната част от отчета за дейността на спецзвеното.

Оливие Базил: Аз се срещнах с нея, докато тя още беше говорител на ДАНС. В разговора ни тогава Зоя Димитрова каза, че ръководството на агенцията се ангажира с пълна прозрачност. Очевидно това не се е случило и може би тя е преценила, че трябва сама да осветли фактите.

Не знаех за този случай, научавам го от вас, но много внимателно ще проуча за какво става въпрос. По принцип не е работа на ДАНС да привиква журналисти, за да разбере как те са се сдобили с дадена информация.

Ако тази информация е наистина толкова секретна, нека ДАНС се погрижи тя наистина да остане секретна. Ако с нея се сдобият журналисти, това означава, че някои хора са преценили, че информацията трябва да достигне до пресата, защото е от обществен интерес.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна