Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспектори на ООН са в Техеран за проверка на втория завод за обогатяване на уран в гр. Ком

Четиричленен екип от инспектори на ООН е в Техеран, за да осъществи проверка на втория завод за обогатяване на уран в град Ком. Успоредно с това американският президент Обама проведе телефонни разговори с президентите на Франция и Русия, Никола Саркози и Дмитрий Медведев.

Очаква се инспекторите на световната организация да останат в Иран около три дни. Междувременно световните агенции съобщиха за телефонни разговори на американския президент Обама с Никола Саркози и Дмитрий Медведев. Обама е благодарил за ролята им при изработването на предложението на Международната агенция за атомна енергия към Иран за обработване на ирански уран в Русия и Франция.

В разговорите е била подчертана необходимостта от единството между Русия и Америка по проблемите с иранската ядрена програма. Успоредно с това, не по-малък проблем е състоянието на 6-странните преговори за Севернокорейската ядрена програма.

Агенциите съобщиха, че заместник-главният преговарящ на Пхенян за ядрената програма на комунистическата държава се е срещнал в Ню Йорк с главния преговарящ от американска страна. А това да има разговори, колкото и символични да са те, е добър знак за усилията за превръщането на Корейския полуостров в зона без ядрени оръжия. Двамата вероятно ще се срещнат и днес на конференцията "Диалог за сътрудничество в Североизточна Азия" в Калифорнийския университет в Сан Диего.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна