Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция потвърди официлано информацията за първи смъртен случай от т. нар. "свински грип"

Турското министерство на здравеопазването потвърди официлано информацията за първи смъртен случай в Турция от свински грип. Щамът A(H1N1) е отнел живота на 29-годишен мъж, който е работил като санитар в Анкарската болница за белодробни заболявания и белодробна хирургия.

Броят на заболелите от свински грип в южната ни съседка достигна до 958 души. Много училища в столицата, Диарбекир и в Истанбул бяха затворени за няколко дни, след което властите взеха решение училищният процес да продължи, а заболелите деца да се лекуват в къщи, ако състоянието им не е критично.

Пациентът, който почина снощи от срив на дихателната система, бил приет преди 3 дни в същата болница, в която работи като чистач. Тестовете след смъртта потвърдили наличието на вируса A(H1N1). При постъпването на лечение в болницата оплакванията са били за безсилие и затруднено дишане. А първоначалната диагноза, която определят докторите е пневмония.

Вчера сутринта състоянието на болният внезапно се влошава, след което той е преместен в интензивно отделение. Въпреки всички опити да бъде спасен, 29-годишният мъж е починал снощи към 20 ч. Веднага след това научният съвет към турското министерство на здравеопазването се свикал извънредно, за да обсъди ситуацията.

Академиците са установили, че починалият е бил сърдечно болен, което може да е ускорило допълнително развитието на болестта. Първият тест за свински грип при хоспитализирането му е бил отрицателен, а в последствие, тестът след клиничната смърт, излязъл положителен. Затова Съветът е взел решение да се направи аутопсия, която ще установи с точност, дали пациентът е починал от щама A(H1N1) или от друг вид бактерилна пневмония.

"Ще проучим кои органи са били най-засегнати от вируса, което ще помогне за взимането на допълнителни мерки в страната в борбата срещу пандемичният вирус" – казаха от здравното министерство в Анкара. На въпрос, дали санитарят се е заразил в болницата, в която работи, отговорът беше, че няма гаранция за това.

Всеки ден в Турция се появяват нови огнища на свински грип, а броят на регистрираните заболели от този вируг достигна до 958 случая.
По публикацията работи: Нихал Йозерган – кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна