Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България предложи на Южна Корея съвместен проект за изграждане на кораби за пренос на компресиран газ

България предложи на Южна Корея съвместен проект за изграждане на кораби за пренос на компресиран газ през Черно море. Идеята беше обсъдена по време на разговорите на президента Георги Първанов и корейският държавен глава. С българската идея беше запознато и ръководството на корабостроителницата на корейската компания „Хюндай”. Президентът е на тридневна държавна визита в Южна Корея.

Георги Първанов: Коментирахме една българска идея затова да се работи по един съвместен проект за изграждането на кораби за пренос на компресиран газ в рамките на черноморието. Това е една идея, която би могла да създаде алтернатива на снабдяването с природен газ не само за България, но и за целия регион, да даде повече сигурност на ЕС в търсенето на подобни решения.

Президентът допълни, че корейската компания одобрява българската идея. Конкретни параметри по проекта могат да бъдат обсъдени още в рамките на настоящата визита. Сътрудничеството в сферата на възобновяемите енергийни източници, където Корея е лидер също е била сред обсъжданите теми.
Георги Първанов: Интересна е идеята, която ние лансирахме затова, да си сътрудничим в разпространението на електромобили. Това е бъдещото поколение автомобили. Естествено, България трудно би могла да се нагърби сама с реализацията на такъв мащабен проект, но ние бихме могли да участваме в подобен процес. Би могло да се очаква едно по-активно корейско участие в модернизацията на железопътната инфраструктура. 

Туризмът, образованието и културата са други потенциални сфери на сътрудничество. Обсъжда се идеята за директна въздушна линия между двете държави. Шансът България да стане по-позната в Корея е 20-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, която ще бъде отбелязана догодина.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна