Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран се нуждае от 18 месеца, за да създаде атомна бомба

Разузнавателни агенции смятат, че ако Иран реши да се сдобие с ядрено оръжие, ще са му необходими минимум 18 месеца, казаха западни дипломати и служители на западни разузнавателни служби. Срокът е далеч по-кратък отколкото досегашните оценки за ядрените планове на Иран от страна на някои от службите.

Според дипломати някои от водещите разузнавателни служби в света са постигнали като цяло съгласие, че на Техеран ще са нужни поне 18 месеца за производството на ядрено оръжие. Западен дипломат, пожелал анонимност, заявил, че не става въпрос за официална оценка на разузнавателните агенции, а по-скоро за груба преценка, въз основа на която да се работи. По думите му това е най-лошият, но не и най-вероятният сценарий.

Друг дипломат потвърди, че има съгласуване между агенциите и че преценката се основава на предположението, че Техеран се нуждае от поне шест месеца, за да пречисти урана си до необходимото за оръжейни цели ниво и още 12 месеца, за да създаде самото ядрено оръжие. Минималният възможен срок е от съществено значение, защото показва с колко време разполагат шестте страни, убеждаващи Иран да спре програмата си за обогатяване на уран, преди Техеран на теория да успее да се сдобие с ядрено оръжие.

Дипломатите твърдят също, че в 18-месечния срок не са взети предвид технически пречки и трудности, които може да забавят процеса, нито пък се приема, че Техеран вече е взел стратегическо решение да създава такова оръжие.

Американското Централно разузнавателно управление, британската служба за външно разузнаване МИ6, израелската Мосад и техните френски и германски колеги и други разузнавателни агенции отдавна се опитват да проникнат в тайната ядрена програма на Техеран, като често пъти оценките им за това кога Иран може да се сдобие с ядрено оръжие се разминават.

По публикацията работи: Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени