Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия официално се отказа от АЕЦ "Белене"

Германската компания "Ер Ве Е" официално се отказва от проекта АЕЦ-Белене. Това става ясно от нейно писмо, изпратено до Българския енергиен холдинг. С оттеглянето на стратегическия инвеститор, изграждането на централата се замразява поне за година и половина.

Стратегическият инвеститор, германската компания RWE има няколко основни мотива за отказа си, който официално бе получен днес. Първо, няма осигурено финансиране на фона на финансовата и икономическа криза и второ, няма окончателно сключен договор с изпълнителя на проекта.

RWE няма да плаща никакви неустойки на държавата, защото нищо конкретно не е подписано в тази насока. Оттук нататък всички дейности на площадката се замразяват поне за година и половина, каза пред журналистите Мая Христова, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Изцяло ще се преструктурира първо проектът, като ще се избере фирма консултант, до два месеца ще се изберат и критериите за този консултант. А после ще се поканят на конкурс нови инвеститори.

Компанията RWE държеше 49 процента от проекта АЕЦ „Белене”, а българският дял в лицето на НЕК е 51 на сто.

Дяловото участие на държавата може да се промени, стана ясно по време на изказването на представителите на правителството, но това ще се решава съвместно с избрания консултант, посочи зам.-министър Мая Христова.

„Атомстройекспорт”, фирмата от Русия, която е основно натоварена със строежа на АЕЦ „Белене” все още не е уведомена официално за отказа на германската компания от проекта. Предстоят разговори. Представителите на Български енергиен холдинг не можаха да посочат и разчети колко ще струва на държавата забавянето на строежа на АЕЦ „Белене”.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна