Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цони Цонев: Красьо е Остап Бендер в български условия

Цони Цонев, ръководител на комисията по антикорупция и етика във ВСС
Снимка: БГНЕС


"Красьо е своеобразен Остап Бендер в български условия", каза в интервю за предаването "Преди всички" Цони Цонев, председател на комисията по антикорупция и етика във Висшия съдебен съвет. "Този човек е подхвърлял различни цифри - например, че държи в ръцете си 10-12  дори до 15 членове на ВСС. За мен цифрата 10 и над 10 вече е много", подчерта Цонев. 

На въпрос дали комисията ще стигне и до имената на хората от ВСС, чиито гласове е обещавал Красьо, Цонев отговори, че това би било много интересно и е можело да бъде разбрано, ако Иван Колев бил подходил по-професионално при съобщаването на информацията за Красьо. По думите на Цонев, Колев не е очаквал, че зад Красьо може да се крие човек, който е осъществил "толкова много контакти с магистрати". Става дума за 12 съдии и прокурори, контактували с т.нар. Красьо, като двама от тях са били назначени на длъжностите, за които са кандидатствали, а 8 не са, обясни Цонев. 

Лобиране при назначаване на магистрати на административни длъжности е имало и преди, при това в много по-груби форми, но за първи път този ВСС поставя ясно и открито въпроса, защото един такъв скандал може да му навреди изключително много, категоричен бе Цони Цонев. Според него, случаят "Красьо" ще има превантивен ефект в бъдещата дейност на магистратите. След този случай самите магистрати ще разберат, че подобни "безобидни" връзки и контакти увреждат както доверието на обществото към съдебната система и нейния престиж, така водят и до тежки неприятности за самите тях. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна