Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 милиона евро излиза поддръжката и рехабилитацията на ски съораженията на Витоша. От "Витоша ски" започнаха почистването на пистите

Снимка: Архив

След като три месеца чакане днес "Витоша ски" получи разрешение да започне почистване и обезопасяване на пистите в ски зона "Алеко". Според Петър Петров - член на съвета на директорите на "Витоша ски", разрешението е получен след активното съдействие на министъра на земеделието и храните Мирослав Нейденов, който вече контролира новата Изпълнителна Агенция по горите.

" Да се надяваме, че времето ще бъде благосклонно и ще ни даде възможност да подготвим пистите за предстоящия зимен сезон.

В една нормално ситуация, кога започвате почистването на пистите?

Подготовката започва, след като премине цъвтежа на тревите, така че да може съмената да попаднат обратно в почвата. това става някъде през август. Закъсняхме с три месеца. Изгубихме ги в една безплодна кореспонденция. Въпреки всичко силно се надяваме и вярваме, че ще успеем. Но както казах, не всичко зависи от нас. Природата трябва да каже своята воля последна.

Какво трябва да свършите?

Трябва да окосим пистите и да ги почистим от паднали дървета и пораснали храсти. Ние ще мобилизираме цялата налична техника и персонал, защото трябва да почистим всички писти, на които се карат ски - Витошко лале, Стената и т.н. Трудно ми е да кажа в момента колко ще струва това почистване. Равносметката ще е ясна, след като приключим.

Предполагам, че ще трябва да направите и рехабилитация на влековете и лифтовете?

Това го правим през целия летен сезон. За нас е от жизнено важно значение максимално бързо да бъде съгласуван разработения план за да може да подменим тези съоражения. Тяхната рехабилитация е изключително скъпа и трудна. Всяко едно действие по поддържането на една толкова стара техника в много случай се оказва безплодна. Непрекъснато подменяме частите им за да може да ги ползваме.

Колко излиза поддръжката им?

Над 2 милиона евро, като само на едно от тях е между 200 и 300 000 евро за година. Това налага например и ежеседмичното спиране на кабинката на Симеоново, въпреки че е най-новото ни съоражение. Но то без еднодневна рехабилитация неможе да бъде използвано.

 

 

 

По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна