Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран ще даде отговор на МААЕ за транспортиране в чужбина на част от запасите си от слабообогатен уран

Според иранските медии Техеран трябва днес да даде официалния си отговор на предложението на МААЕ да се съгласи да обогатява в чужбина слабообогатения ирански уран. Ислямската република трябваше да се произнесе още миналия петък, но поиска няколко дни отсрочка. Отговорът ще бъде връчен в Женева на генералния директор на МААЕ Мохамад ел Барадей.

Идеята е Иран да приеме транспортиране в чужбина на част от запасите си от слабообогатен уран, които да бъдат превърнати в гориво, предназначено единствено за работата на ядрен реактор за медицински нужди.

Според иранските медии страната е готова по принцип да приеме предложението, но след промени по условията на доставка и количествата, които трябва да изнесе. Според Франция проектът има смисъл само ако Техеран се освободи до края на годината от ¾ от запасите си от слабообогатен уран – тези 1500 кг, за които западните страни се опасяват, че могат да бъдат превърнати в атомна бомба.

В Техеран смятат, че страната трябва да си запази 1100 кг. Предлага се също, изнасянето на ирански слабообагатен уран да става на етапи, като при всеки от тях, западните страни също трябва да правят стъпки за преразглеждане на резолюциите срещу Иран.

Дискусиите по проекта могат да продължат още дълго време. Европа и САЩ си дават срок до края на годината, за да оценят иранските усилия и ако се налага, да обсъдят евентуално нови санкции срещу Техеран.
По публикацията работи: Бисерка Григорова – кор. на БНР за Близкия изток
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна