Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Попов: Докладите на ДАНС приличат на слугински разговор

Стефан Попов
Снимка: БГНЕС


Стефан Попов от фондация "Риск монитор" нарече в предаването "12+3" получилите публичност доклади на ДАНС "изключително смешни". За последния, станал обществено достояние документ, той подчерта: "Дори името документ не му отива. Прилича на стенограма на слугински разговор, проведен през дувара". Може ли съвременна разузнавателна служба да се занимава с такива клюкарски неща, попита анализаторът.

По думите на Попов, последният доклад показва катастрофално ниското равнище на информационно-аналитичната дейност, която развива българското разузнаване. "Ако и в други звена е така, в критична ситуация на служба, която произвежда такива доклади, въобще не може да се разчита. Тя сякаш се занимава само с вътрешни клюки в правителствените среди", коментира Стефан Попов.

Той смята, че премиерът не бива "да влачи крак" след публичните скандали. Ако продължават акциите с ВСС и ДАНС и заканите за закриване, значи да се сложи завеса над проблема, така че хората да не го виждат, категоричен бе Попов. 
Той отбеляза още, че ако погледнем дългосрочно на ДАНС, в замисъла му има много добри неща, които са били провалени. Всеки опит да се закрие институцията означава бившето контраразузнаване, най-силното звено, да потъне отново в нелегитимна сфера, където не е ясно какво ще прави, каза още Стефан Попов.

"Предупредихме, че тази институция се замисля като хибрид с преплетени функции, които в стабилизирани западни демокрации са разделени, освен това представляват колосален властови ресурс в една институционална точка". Механизмите за контрол над нея бяха създадени късно в лицето на днешната парламентарна комисия, отбеляза Стефан Попов. Според него, натрупването в ДАНС на разузнаване, полиция и следствие е огромно предизвикателство пред всяка демократична институция.  

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени