Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Ивелина Василева: Десет проекта по ИСПА са с грандиозно забавяне на изпълнениeто

Снимка: БГНЕС

Десет проекта, които България изпълнява по предприсъединителната програма ИСПА са забавени грандиозно. Възможно е ЕК да наложи сериозни санкции на страната ни, ако те не бъдат реализирани. Това каза в предаването "Преди всички" зам.-министърът на екологията Ивелина Василева. Става дума за проекти, които касаят екологичната инфраструктура. Сред тях са проектите за интегрирано управление на водния сектор в Смолян, Варна, Балчик, Шумен, София, Сливен и Кюстендил. Също така регионален център за управление на отпадъците в Кърджали и изграждането на 5 регионални депа за битови отпадъци в Созопол, Силистра, Севлиево, Монтана и Русе, както и закриването на 18 съществуващи депа.
Голяма част от поректите са замислени през 1999 или 2000г., а финансовите им меморандуми са подписани през 2000, 2001г., каза Василева.

Забавянията са два типа. В някои от случаите има забявене в провеждането на тръжните процедури- избор на изпълнител, както и забавяне по време на самия процес на строителството. В момента се прави одит на няколко проекта, при които е провеждано възлагане чрез т.нар пряко договаряне, съобщи още Василева. Чрез този одит ще бъде установено дали са извършени нарушения на принципите на свободната конкуренция. В зависимост от вида на обекта ще бъдат налагани различни санкции, като санкциите зависят от типа на обекта.  Василева обясни, че ако става въпрос за линейни обекти като канализационна или водоснабдителна мрежа и ако в крайния срок са изпълнени 80% от обектите, санкцията от ЕК ще бъде равна на стойността на другите 20 %. Когато става въпрос за комплексни обекти, обаче има възможност да бъдат изгубени всички пари.

31 декември 2010г. е последният срок, в който могат да бъдат отчитани като допустими разходи по проекти на ИСПА. Ако проектите продължат да бъдат изпълнявани след 31 декември 2010г. това трябва да стане с национални средства. Ако проектите не бъдат приключени в рамките на една година след тази дата,  ще се наложат т.нар финансови корекции от ЕС, тъй като ще се счита, че проектите не са функциониращи и не са финализирани.

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна