Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одитът за финансовото управление на бюджета и имуществото на МС е изпратен на главния прокурор

Одитът за финансовото управление на бюджета и имуществото на Министерския съвет е изпратен на главния прокурор, съобщиха от Сметната палата. По закон сигнал до прокуратурата се подава, когато одиторите имат съмнения, че е извършено престъпление.

Проверката бе разпоредена от новия парламент в края на август и обхваща последната година и половина от работата на кабинета „Станишев”. Одиторите трябваше да установят законосъобразността, достоверността и редовността на воденото счетоводство, както и как е управлявано имуществото на Министерския съвет.

Материалите от одита или одитния доклад са законен повод за образуване на предварително производство, коментираха от Сметната палата. Когато се стигне дотам, доклад на палатата да се изпрати до прокуратурата, от институцията нямат право да огласяват данни от документа.

Одиторите продължават да работят по още една проверка по бюджета на Министерския съвет, която обхваща само първите седем месеца на тази година. Преди седмици палатата отказа да завери и годишния финансов отчет на Министерския съвет за миналата година, тъй като бяха засечени нередности.

 

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна