Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Търговските банките у нас са стабилни

Търговските банките у нас са стабилни и могат да разчитат на държавата, увери пред "Хоризонт" премиерът Бойко Борисов. Държавата си е върнала обратно парите, с които е подпомогнала 17 търговски банки. В предаването "Събота 150" той отказа да назове имената на банките, но увери, че проблеми с банковата система у нас няма.

"В момента имаме стабилна банкова система. Прибрали сме си парите от тези банки, те са в БНБ и във фискалния резерв. Ние държим осем милиарда кеш, накуп, които мигновено при поискване или създаване на проблем на която и да е банка, веднага ще запушим дупката. Иначе няма абсолютно никакъв проблем за банковата система", заяви премиерът.

България продължава да работи по всички стратегически енергийни проекти, каза още Борисов. Той увери, че България не се отказва от изграждането на АЕЦ "Белене".

"Сигурен съм, че трети и четвърти реактор нямаше да ги затворя, ако бях договарял аз", заяви премиерът по повод спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй". Той добави, че компенсациите за затворените блокове са били до 800 млн евро, а не 300 милиона - сума, която Еврокомисията се съгласи да отпусне преди дни.

Министър-председателят каза още, че няма резервна кандидатура за български еврокомисар освен Румяна Желева. От реакцията на лидерите на общността е ясно, че тя се ползва с тяхната подкрепа.

Бившият премиер Сергей Станишев не е имал политика към Москва, коментира за "Хоризонт" Бойко Борисов и добави: "По "Южен поток" работим с пълни сили да се случи този проект, с руснаците се разбрахме, че той не пречи и не е проблем "Набуко" за тях. По "Бургас-Александруполис" вчера и с премиера Папандреу се разбрахме, че без да гарантираме на населението и на Бургаския регион, и на Александруполис не 100%, а 1000%, дотогава преговаряме".

Премиерът Борисов изрази увереност, че този път ЕС ще се намеси много по-твърдо, за да не бъдат другите държави заложници на проблемите между Русия и Украйна при плащанията на руския газ. Вчера руският премиер Владимир Путин прогнозира, че е възможно да има нова газова криза заради забавяне в изплащанията и заради това, че Евросъюзът още не е превел финансовата си помощ за Украйна. Според премиера на Украйна Юлия Тимошенко средствата на Киев за синьо гориво са блокирани от президента Юшченко.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна