Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима служители на ”Гранична полиция” са уволнени дисциплинарно

Директорът на Главна дирекция “Гранична полиция” комисар Захарин Пенов подписа заповеди за дисциплинарно уволнение на трима служители, съобщиха от пресцентъра на МВР. Най-тежкото наказание им е наложено за нарушения, свързани с корупционни деяния. Дисциплинарните производства са проведени от началото на септември досега със съдействието на дирекция “Вътрешна сигурност” - МВР.

В. С., полицай от ГКПП - Кулата, обещал на 22-годишната Я. М. от Червен бряг да й съдейства да премине безпрепятствено през граничния пункт, въпреки че е обявена за общодържавно издирване. За услугата полицаят е щял да получи определена сума в евро. На 8 юли 2009 г. Я. М. пристигнала за излизане от страната с лек автомобил BMW на ГКПП - Кулата заедно със съпруга си. Граничният полицай В.С. обаче бил на трасе “вход”. Тогава той помолил свой колега да пропусне безпрепятствено обявената за издирване. Колегата отказал. В същото време Я. М. и съпругът й са задържани. Те признали, че веднъж вече през юни т.г. са преминали безпроблемно пункта, като са заплатили на В.С. 350 евро.

К. Н., също полицай от ГКПП - Кулата, е уволнен за това, че на 30 юли т. г. е пропуснал 51-годишната Й.В. от Тетевен, пътуваща в лек автомобил “Ауди”, да излезе през пункта в Гърция, въпреки че има наложено ограничение за напускане на страната.

И. В. - полицай от ГПУ - Брегово, е уволнен дисциплинарно за кражба от горивото, предназначено за дозареждане на автомобилите в почивни и празнични дни, съхранявано в заключено складово помещение.

По повод на установени нарушения, свързани с корупционни практики, от началото на месец септември със заповед на директора на Главна дирекция “Гранична полиция” комисар Пенов са образувани още 5 дисциплинарни производства. Две от тях са срещу К.М. и И.Ж. от ГКПП - Кардам, уличени в длъжностни и документни престъпления. Друго е срещу полицай от ГПУ - Летище Бургас с повдигнато обвинение по чл. 195 от НК. Останалите са за пропускане на лица с наложени ограничения и нередовни документи.

По публикацията работи: Фокус
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна